Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Musks drag för att Trump ska vinna – lottar ut miljoner till väljare

Artikel bild
Donald Trump och Elon Musk. Foto: TT

Superentreprenören sprutar pengar runt sig för att ge Donald Trump segern.

Men hans senaste tilltag kan vara olagligt.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

När Donald Trump var president förra gången hoppade Elon Musk av som rådgivare. Då blev droppen att Trump tog USA ut ur Paris-avtalet som skulle reglera utsläpp.

Men nu är det verkligen annat ljud i skällan. Musks stöd för Trump under årets presidentvalskampanj är större än någonsin och han har varit med på flera av Trumps stormöten. Dessutom håller hans stödorganisation AmericaPAC egna möten och på de händer minst sagt spektakulära saker. I lördags i Harrisburg i Pennsylvania  fick en deltagare en check på 1 miljon dollar, strax över 10 miljoner svenska kronor. Men det var bara början. 

Musk lovade också att lotta ut 1 miljon dollar varje dag bland de som skrev under en namninsamling till stöd för yttrandefrihet och rätten till att bära vapen. Syftet med namninsamlingen ska vara att kunna samla mer information om väljare för att kunna bearbeta dem inför valet i november. 

Men hela manövern kan vara olaglig. Enligt lag får man nämligen inte ge pengar till väljare för att de ska rösta eller ens registrera sig för att rösta. Det kan tillochmed straffas med fängelse. Pennsylvanias guvernör Josh Shapiro, som stöttar Trumps konkurrent Kamala Harris, har kallat Musks agerande för djupt oroande.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer