Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Stort kryptofusk avslöjat – har blåst staten på nära en miljard

Artikel bild

Skatteverket har i fyra år utrett flera bolag som sagt att de ska driva datorhallar i Sverige. Men i själva verket har de utvunnit kryptovalutor, ägnat sig åt så kallad mining, och lurat den svenska staten på totalt nära en miljard kronor.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Skatteverket har gjort en riktad insats mot 18 bolag som bedrivit omfattande skattefusk i Sverige, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten

Företagen har uppgett att de ska driva datorhallar i Sverige. Men sanningen är att bolagen har utvunnit kryptovaluta, enligt myndigheten. Och det har i sin tur lett till att de har fått skattefördelar på felaktiga grunder. Det handlar om totalt nära en miljard kronor, eller 990 miljoner kronor, som kryptobolagen blåst den svenska staten på. 

”De har kommit hit och parasiterat”, säger Patrik Lillqvist, underrättelsechef på Skatteverket.

Flera av företagen har gått i konkurs och enligt Skatteverket har bara en bråkdel av pengarna betalats tillbaka. Det handlar om några hundratusen kronor. 

Enligt SVT Nyheter Norrbottens kartläggning har 13 av 18 haft sin hemvist i Boden. Patrik Lillqvist säger att det inte är en slump utan att bolagen hittar hem i mindre kommuner, med löfte om jobb och skatteintäkter. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer