Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Investmentbanken Carnegie köps upp – av norsk bank

Artikel bild
Kjerstin Braathen, vd DNB och Harald Mix, grundare Altor. Foto: Press/TT/Montage

Den norska storbanken DNB förvärvar investmentbanken Carnegie.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Prislappen ligger på 12 miljarder kronor och säljare är bland andra Harald Mix riskkapitalbolag Altor, enligt ett pressmeddelande. 

"Carnegie har hittat en idealisk partner i DNB, det här är positivt för både kunder, anställda och verksamheten", säger Harald Mix, grundare av och partner på Altor. 

Carnegie är rådgivare till många svenska bolag, däribland många techbolag, och investmentbanken har cirka 850 anställda i hela Norden. 

“Med förvärvet av Carnegie är målet att ge ännu bättre lösningar till våra kunder”, säger DNB:s vd Kjerstin Braathen.

DNB Markets, som är investmenbanksdelen inom DNB, kommer som en effekt av affären byta namn till DNB Carnegie. 

"Denna nya enhet kommer att leda verksamheten för DNB Markets och Carnegie Investment Banks kombinerade verksamheter inom investment banking, analys, aktiemäkleri, förmögenhets- och kapitalförvaltning i Sverige, Danmark och Finland, under ledning av Tony Elofsson som vd", skriver parterna om sammanslagningen. 

Carnegies förvaltar cirka 436 miljarder kronor och har verksamhet i främst Sverige, Danmark och Finland. Investmentbanken gjorde under årets nio första månader ett nettoresultat om 535 miljoner kronor. DNB räknar med att Carnegies vinstbidrag till DNB-koncernen kommer att överstiga 1 miljard kronor från 2025 och framåt. 

“DNB är en perfekt partner för oss för att förvalta Carnegies arv som en del av en större finansmarknadsaktör. Genom att slå ihop Carnegie och DNB Markets till DNB Carnegie höjer vi signifikant vår förmåga att ge service till våra kunder över hela Norden”, säger Carnegies vd Tony Elofsson. 

DNB:s totala intäkter uppgick till 42 miljarder norska kronor under det första halvåret i år och banken redovisade ett nettoresultat på 21 miljarder norska kronor under samma tidsperiod. 

Altor äger 70 procent av aktierna i Carnegie Holdings, enligt ägardatatjänsten Holdings. Resten ägs av chefer och personal inom Carnegie, bland annat genom bolaget Cibvestco.

Carnegie håller på att ta fram en digital plattform som ska utmana Avanza och Nordnet om vissa privatsparare. Den satsningen, som går under namnet Montrose by Carnegie, kommer att forsätta. 

"Företaget kommer att fortsätta sin resa för att bygga en digital investeringsplattform med Alexander Boman som vd, och säkerställa innovativa lösningar och exceptionell service för sina kunder", heter det om Montrose i ett pressmeddelande från Carnegie. 

Affären väntas vara slutförd under första halvåret 2025. 

Läs mer