Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med Sveriges Ingenjörer

Därför är en inkomstförsäkring så viktig för ingenjörer

Johan Kreicbergs, Sveriges Ingenjörer.

Hur mycket får du som ingenjör i ersättning varje månad om du blir uppsagd?
Utan en inkomstförsäkring kan du plötsligt hamna i en tuff ekonomisk sits på grund av taket i a-kassan.
”I en tid då varslen ökar är en bra inkomstförsäkring väldigt viktig”, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

Arbetsmarknaden för svenska ingenjörer är fortsatt väldigt stark, med en arbetslöshet på endast 1,3 procent bland medlemmarna i fackförbundet Sveriges Ingenjörer.

Men på vissa håll hopar sig ändå molnen. Northvolt-krisen har lett till varsel för många ingenjörer, som trots den goda arbetsmarknaden riskerar att få en betydligt lägre ersättning under en period.

”Vår rekommenderade ingångslön för ingenjörer är långt över a-kassans tak, som är 33.000 kronor i månaden. Snittlönerna för civilingenjörer i Sverige ligger på 59.400 kronor, så att plötsligt behöva klara alla utgifter på 80 procent av 33.000 kronor kan bli tufft”, säger Johan Kreicbergs.

”Blir en markant skillnad jämfört med a-kassan”

Den genomsnittliga ingenjören kan gå miste om cirka 14.400 kronor efter skatt varje månad utan en inkomstförsäkring. Som medlem i Sveriges Ingenjörer ingår inkomstförsäkring automatiskt efter ett års kvalifikationstid. 

Räkna ut hur mycket du får i plånboken om du blir ofrivilligt arbetslös

”Försäkringen via Sveriges Ingenjörer ger 80 procent av en månadslön på upp till 100.000 kronor brutto i 150 dagar. Jämfört med a-kassans tak så blir det en markant skillnad”, säger Johan Kreicbergs.

Med två tilläggsförsäkringar kan medlemmarna dessutom höja taket på ersättningen och få ännu fler ersättningsdagar.

LÄS MER: Så fungerar tilläggsförsäkringarna

”Ett av de viktigaste besluten man kan ta”

Som medlem kan du även få stöd och juridisk hjälp vid till exempel varsel eller uppsägning. Du får också tillgång till kostnadsfri Cv-granskning, karriärcoachning och intervjuträning vilket kan göra det lättare att hitta ett nytt jobb snabbare.

LÄS MER: Se alla medlemsförmåner här!

”Att som ingenjör gå med i Sveriges Ingenjörer är ett av de viktigaste besluten man kan ta för sin privatekonomi just nu. Trots att arbetsmarknaden är fortsatt stark för ingenjörer så ökar både varslen och tiden som medlemmarna går arbetslösa efter en uppsägning.  Vetskapen om att ens inkomst då är skyddad kan innebära en stor trygghet för de individuella medlemmarna”, säger Johan Kreicbergs.

LÄS MER: Är du ingenjör? Därför  bör du bli medlem i Sveriges Ingenjörer

Läs mer