Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

GÄSTKRÖNIKA

NORA BAVEY: 5 viktiga lärdomar – så kan du skala smartare, inte hårdare

Artikel bild
Nora Bavey, partner på Unconventional Ventures. Foto: Press

Vad händer om vi istället för att skala våra startups snabbt fokuserar på att skala smart – och inte bara växer för växandets skull? Om vi börjar tänka på effektivitet, innovation och hållbarhet?

De mest underskattade grundarna – kvinnor, POC (people of color), och andra minoriteter, har länge varit mästare på att just skala smart. Här är anledningarna till varför de lyckats.

Det skriver Nora Bavey, partner på Unconventional Ventures, i en gästkrönika.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

När vi pratar om startups och tillväxt hör vi ofta orden “skala upp”. Det är som om det finns en oskriven regel att ju snabbare och större du kan växa, desto bättre är du som entreprenör. Men vad händer om vi tar ett steg tillbaka och funderar på vad smart tillväxt verkligen innebär? I stället för att fokusera på att växa för växandets skull, vad händer om vi börjar tänka på effektivitet, innovation och hållbarhet? Och här kommer en viktig poäng: de mest underskattade grundarna – kvinnor, POC (people of color), och andra minoriteter – har länge varit mästare på just detta. Låt oss prata om varför.

Underskattade grundare – de sanna mästarna på smart tillväxt

Historiskt sett har kvinnor och minoritetsgrundare fått betydligt mindre tillgång till kapital än sina vita manliga motsvarigheter. Och vad händer när du har mindre resurser? Du blir kreativ, du blir effektiv och du tvingas att tänka utanför boxen för att få ut så mycket som möjligt av varje krona, varje minut och varje kontakt du har. Det här är inte bara överlevnadsstrategier – det är grunden för hur man skalar smartare.

En studie från Boston Consulting Group visade att kvinnliga grundare genererar mer intäkter per investerad krona än sina manliga motsvarigheter. Varför? För att de tvingas vara strategiska och fokusera på långsiktig hållbarhet snarare än att jaga kortsiktiga vinster och stor kapitalresning.

Effektivitet över expansion

En av de viktigaste lärdomarna från underskattade grundare är att tillväxt inte bara handlar om att bli större – det handlar om att bli bättre. Det handlar om att bygga en stabil grund där varje resurs utnyttjas på bästa möjliga sätt. Det är lätt att bli bländad av startupvärldens “unicorn”-kultur, där bolag värderas till miljarder utan att egentligen ha en stabil affärsmodell i grunden. Men snabb tillväxt utan stabilitet är som att bygga ett sandslott för nära vattenbrynet – det ser imponerande ut tills nästa våg kommer.

Underskattade grundare har ofta inte lyxen att kunna slösa resurser - och det blir deras styrka. De måste fokusera på vad som verkligen fungerar, på att bygga något hållbart från start. Och det är just den typen av smart skalning som ger långsiktiga framgångar.

Innovation genom behov, inte genom överflöd

En annan viktig lärdom är att innovation ofta föds ur begränsningar. När du inte har oändliga resurser, måste du innovera för att hitta nya lösningar. Kvinnor och minoritetsgrundare tvingas att tänka kreativt och hitta nya vägar framåt, eftersom de inte alltid hart tillgång till de traditionella vägarna. Det är inte bara en fråga om överlevnad – det är en väg till framgång.

De bästa idéerna kommer ofta från de som vet hur det är att möta motstånd och som tvingats skapa lösningar som inte bara fungerar för dem, utan också för dem som har samma begränsningar. Genom att tänka smart och innovativt, bygger de företag som inte bara överlever – de blomstrar.

Nycklar till smart skalning

Så, vad kan vi lära oss av dessa underskattade grundare när det gäller att skala smartare, inte hårdare? Här är några nycklar:

1. Fokusera på hållbarhet, inte hajp – Det handlar inte om att växa snabbast, utan om att växa på ett sätt som gör att ditt företag kan hålla i längden.

2. Effektivitet är nyckeln – Använd varje resurs, varje kontakt och varje möjlighet maximalt. Det handlar inte om att ha mest, det handlar om att få ut det mesta av det du har.

3. Innovation föds ur begränsningar – Se utmaningar som en möjlighet att skapa nya lösningar. När du inte har obegränsade resurser måste du tänka utanför boxen – och det är där de bästa idéerna finns.

4. Bygg starka relationer – Nätverk är ofta svårare att komma åt för underskattade grundare, men de relationer som byggs är ofta starkare och mer genuina. Investera i långsiktiga partnerskap som kan stötta dig på din resa.

5. Mät vad som räknas – Det är lätt att bli besatt av mätvärden som inte betyder något i det långa loppet. Fokusera på de saker som verkligen driver tillväxt och framgång för ditt företag.

Slutsats: Skala smartare för hållbar framgång

Underskattade grundare har visat att storlek inte alltid är det viktigaste måttet på framgång. Genom att vara effektiva, innovativa och strategiska har de visat att det går att skala upp utan att slösa resurser eller förlita sig på stora kapitalresningar. Och ärligt talat, i en värld där resurser inte är oändliga och där hållbarhet är viktigare än någonsin, är det precis den typen av smart tillväxt vi behöver.

Så nästa gång någon säger till dig att du måste “växa snabbt eller dö”, kom ihåg att det finns ett smartare sätt att skala. Här kan vi lära oss massor av de som blivit underskattade och tvingats kämpa för varje framgång – de vet hur man skalar rätt.

NORA BAVEY, partner på Unconventional Ventures.

Läs mer