Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Uppgifter: Northvolt närmar sig miljardlösning – men faran är inte över

Artikel bild
Northvolts vd Peter Carlsson. Foto: TT/montage

Northvolt närmar sig en kortsiktig lösning – men läget är samtidigt fortfarande akut. Konkursen blir mer sannolik om man inte når i mål med förhandlingarna denna vecka, rapporterar Di.

Emil Widhagen

Emil Widhagen

emil@breakit.se

Reporter

Diskussionerna om Northvolts finansiering fortsätter bakom kulisserna – och har beskrivits som både intensiva och sega. Den största ägaren, tyska fordonsjätten Volkswagen, ska bland annat vara tveksam till att gå in med mer pengar i batteribolaget.

Northvolts akuta kris ska ha startat när bolaget misslyckades med att komma i hamn med en finansieringsrunda på 15 miljarder kronor. Detta efter uppgifter om produktionsproblem. 

Medgrundarna Harald Mix och Peter Carlsson har dock båda ställt sig positiva till att gå in med mer pengar för att säkra företagets överlevnad. 

På torsdagen kommer nya uppgifter som gör gällande att Northvolt kan ha kommit närmare en kortsiktig lösning. 

En kortsiktig finansiering på mellan 1 och 1,5 miljarder kronor ska nu vara nära, rapporterar Di med hänvisning till källor. Ägarna som uppges vara med i den senaste uppgörelsen är enligt Di:s källor Scania, Goldman Sachs och Harald Mix-grundade Vargas.

Detta är dock lägre än de summor som tidigare har rapporterats. Både Reuters och Bloomberg har tidigare rapporterat om en lösning på 2,3 respektive 1,7 miljarder kronor. 

I måndags betalade Northvolt sina skatter enligt plan. Nästa förväntade större betalning är bolagets lönekostnader nästa vecka. 

Samtidigt planerar Northvolt parallellt en lite mer långsiktig finansiering, skriver Di.

”Det är lång uppförsbacke kvar”, säger en uppgiftslämnare som uppges ha insyn till tidningen. 

Läs allt om krisen på Northvolt här.

Läs mer