Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Meta sparkar personal som fuskat med matkuponger – köpte vinglas och tandkräm

Meta-anställda har fått sparken från Mark Zuckerbergs techjätte efter att ha missbrukat matpengar. Foto: TT/montage

Meta ger ut matcheckar på 25 dollar per måltid och dag till personalen i Los Angeles. Nu har omkring 20 anställda ertappats med att använda pengarna till att handla allt från vinglas till tandkräm.
Inte okej, tycker Meta och ger dem sparken.

Martina Karpmyr

Martina Karpmyr

martina@breakit.se

Reporter

Metas personal i Silicon Valley får gratis mat på jobbet i huvudkontorets matsal. Anställda på mindre kontor, utan matsal, erbjuds i stället krediter på exempelvis Uber Eats på runt 25 dollar per dag och måltid. Totalt kan en anställd få upp till 70 dollar per dag, motsvarande nästan 740 kronor. 

Meta har nu, enligt Financial Times, ertappat ett 20-tal anställda med att ha handlat saker som vinglas, tandkräm och tvättmedel för pengarna. Som straff har de, enligt affärstidningens källor, fått sparken. 

Financial Times har också fått se anonyma inlägg från meddelandeplattformen Blind som Meta-anställda lagt upp. 

“De dagar då jag inte ätit på kontoret, om min man lagat mat eller om jag åt middag med vänner exempelvis, tänkte jag att jag inte ville slösa bort matchecken”, skriver en tidigare anställd och erkänner att den exempelvis köpt tandkräm på ett apotek.  

Personen skriver vidare att den erkänt att den köpt annat än mat för matchecken när HR-avdelningen frågade och att den kort därefter fick besked om uppsägning. 

“Det var nästan surrealistiskt när det hände”, skriver den tidigare anställda. 

Meta vill inte kommentera uppsägningarna, enligt Financial Times. 

På onsdagskvällen, svensk tid, rapporterade The Verge, att Meta säger upp personal på bland annat Instagram, WhatsApp och Reality Labs (Metas satsning på AR och VR). Techsajten hänvisar till källor med insyn. 

Enligt Metas talesperson Dave Arnold görs “förändringar för att säkerställa att resurserna ligger i linje med långsiktiga och strategiska mål” och att detta berör ett “fåtal avdelningar”. 

Meta har sedan 2022 gjort sig av med runt 21.000 anställda för att minska företagets kostnader. I år har Metas aktie ökat med drygt 60 procent. 

Läs mer