Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Elon Musk donerar 780 miljoner till Trumps presidentkampanj

Artikel bild
Elon Musk. Foto: AP/TT

Världens rikaste man, Elon Musk, har den senaste tiden donerat motsvarande nästan 780 miljoner kronor för att Donald Trump ska vinna valet.

Martina Karpmyr

Martina Karpmyr

martina@breakit.se

Reporter

Techmogulen Elon Musk har, enligt handlingar från den amerikanska valmyndigheten FEC, under de senaste tre månaderna donerat stora summor pengar till Donald Trumps valkampanj genom insamlingsorganisationen America Pac, rapporterar bland annat Financial Times.

Totalt rör det sig om motsvarande 780 miljoner kronor (75 miljoner dollar).

Elon Musk gick ut med att han stöttar Trumps presidentkampanj efter mordförsöket på ex-presidenten i Pennsylvania i somras. Och när Donald Trump återigen hade ett kampanjmöte i delstaten tidigare i oktober var Musk med på scen. 

Jättedonationen gör Elon Musk till en av Donald Trumps största supportrar. Enligt den oberoende ideella organisationen OpenSecrets har America PAC redan lagt 96 miljoner dollar, ungefär 1 miljard kronor, på att stötta Trump-kampanjen, enligt Financial Times. 

Efter att myndighetshandlingarna blev offentliga på tisdagen skrev Musk på plattformen X att han kommer att anordna en serie samtal i Pennsylvania. 

“Det kostar inget att delta i mina samtal. Du behöver bara skriva under vår namninsamling till stöd för yttrandefrihet och rätten att bära vapen och ha röstat i det här valet”, skrev Musk i inlägget. 

I tidigare val har Elon Musk stöttat Demokraterna, men har inför valet i november gett sitt fulla stöd till Trump och Republikanerna. 

“Om Trump inte vinner valet blir det här det sista valet vi kommer att ha”, sa han i en intervju med Tucker Carlson, som sändes på X förra veckan. 

Donald Trump har lovat att, om han vinner presidentvalet, kommer Elon Musk att få leda en kommission som ska granska federala utgifter och regleringar. 

Läs mer