Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med Hand in Hand Sweden

Här förändrar ungdomsentreprenörerna hela samhällen: ”Det ger hopp”

Salomé Oliva och Nickson Mereso till vänster.

Genom entreprenörskap skulle ett pilotprojekt i Tanzania lyfta ungdomar ur fattigdom.
Resultatet överraskade till och med initiativtagarna själva.
”Den positiva effekten på hela samhället blev större än vi hade kunnat drömma om”, säger Salomé Oliva, programansvarig på Hand in Hand Sweden.

Befolkningen i Tanzania står dagligen inför stora utmaningar, både ekonomiska, sociala och miljömässiga. Hälften av invånarna, drygt 30 miljoner människor, lever i extrem fattigdom. En stor del av befolkningen – över 60 procent – är under 25 år, och arbetslösheten bland ungdomarna är stor.

Endast tio procent av de 600 000 som varje år slutför sin utbildning kan räkna med en anställning. Brist på digitala verktyg och internetuppkoppling gör att de hamnar allt längre bort från den moderna världen som många idag är vana vid.

Men utbildning i entreprenörskap och digital kompetens kan vara en väg ut ur fattigdom. Ungdomarna ges en bättre chans till en stabil försörjning, vilket kan lyfta hela lokalsamhället. Något som Salomé Oliva på Hand in Hand har bevittnat med egna ögon.

”Har hela livet framför sig att utnyttja de nya kunskaperna”

Hon är nyligen hemkommen från Tanzania, där hon sett hur Hand in Hands pilotprojekt Youth Empowerment redan har bidragit till en stor förändring på många platser.

”Genom att rikta oss mot ungdomar når vi personer som har hela livet framför sig att utnyttja sina nya kunskaper. De har ofta en mycket begränsad tillgång till vardagsprylar som mobiltelefoner och internet. När vi öppnar den dörren för dem får de verktyg som gör en stor skillnad i vardagen. Ungdomarna får nya färdigheter som ger dem en möjlighet att försörja sig när skolan är över”, berättar Salomé Oliva.

Jordbruket försörjer två tredjedelar av Tanzanias befolkning, men hotas idag av klimatförändringarnas effekter. Genom att ge ungdomarna kunskaper både inom odling, digitala verktyg och entreprenörskap kan Hand in Hand-projektet göra odlingarna mer hållbara samtidigt som deltagarna kan försörja sig själva – och förändra hela lokalsamhället.

Pengarna som går till det här projektet kommer att ge en långsiktig effekt.

Många av berättelserna vittnar om hur lärdomarna från projektet skapat oväntade, positiva förändringar:

”En 16-åring som deltagit i projektet – Nickson Mereso – bor i ett område med extrem torka. Byn ligger flera timmars resa från närmaste grönsaksmarknad. När han tack vare programmet kunde börja odla hemma innebar det att han, familjen och lokalsamhället kunde äta mer hälsosamt. Pengarna som han har tjänat på den lilla trädgården har han bland annat återinvesterat i ett bevattningssystem. Nickson drömmer om att bli läkare, och kan tack vare intäkterna från sitt företag betala skolmaterialen som behövs för att han ska kunna följa sina drömmar”, berättar Salomé Oliva.

LÄS MER: Så arbetar Hand in Hand med unga entreprenörer i Tanzania

Tack vare framgången i pilotprojektet skalar nu Hand in Hand upp Youth Empowerment. I den nya fasen, som ska pågå under fyra år, deltar 3330 ungdomar mellan 14 och 17 år.

Men satsningen står inför en rad utmaningar.

Vattenbristen är ett problem för odlingarna, bristen på teknik och internetuppkoppling är en annan. Nu hoppas Hand in Hand på stöd från företag och entreprenörer för att kunna förändra framtiden för unga tanzanier.

”En privatperson i Tanzania blev så imponerad när han såg vad ungdomarna hade åstadkommit att han donerade ett bevattningssystem. Tack vare den donationen kunde ungdomarna fördubbla sin odlingsbara yta. Pengarna som går till det här projektet kommer att ge en långsiktig effekt, inte bara för en enskild person eller en skola, utan för alla lokalsamhällen vi jobbar i”, säger Salomé Oliva.

Ungdomarna ser nya framtidsmöjligheter

Hon och Hand in Hand blev själva överraskade av hur pilotprojektet har förvandlat byarna.

”Effekten har blivit mycket större än vad jag och de flesta här hade föreställt oss. Vi visste att det var ett bra initiativ, men avtrycket på samhället blev större än vi hade kunnat drömma om. Digital inkludering, hållbar odling och entreprenörskap har visat sig vara en effektiv kombination för en ung generation på landsbygden i Tanzania, som lever på mycket små marginaler. Att få uppleva stoltheten hos ungdomarna när de känner sig fyllda med makt och ser nya framtidsmöjligheter var en så bra känsla”, avslutar Salomé Oliva.

LÄS MER: Förändra livet för unga entreprenörer – så kan ni stötta Hand in Hands projekt

Läs mer