Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Brödernas ansöker om rekonstruktion – kan inte betala skulderna

Artikel bild

Hamburgerkedjan Brödernas, som till stora delar ägs av ett riskkapitalbolag, ansöker om företagsrekonstruktion.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Ansökan om rekonstruktion skickades in på onsdagen. 

"Syftet med rekonstruktionen är att säkra koncernens långsiktiga finansiella stabilitet och hantera de ekonomiska utmaningar som har uppstått till följd av bland annat pandemi, inflation, stigande räntor och hyreshöjningar", skriver bolaget. 

Restaurangerna kommer att hålla öppet som vanligt under processen. 

Breakit rapporterade nyligen om att Brödernas gör stora förluster och att bolaget har tvingats stänga många restauranger. 

En ansökan om företagsrekonstruktion skickas till tingsrätten och om ansökan beviljas får företaget ett skydd mot konkurs under en viss tid. En utsedd rekonstruktion kommer att utses och denna kommer att försöka förhandla ner de skulder som tynger bolaget. 

Brödernas grundades 2017 av Joakim och Jonas Wiklander. Hockeystjärnan Mika Zibanejad var en av bolagets första, och största, finansiärer. 

Sommaren 2021 gick riskkapitalbolaget Litorina in i bolaget som då värderades till nästan 1 miljard kronor. Litorina blev då majoritetsägare.

Idag driver Brödernas cirka 70 restauranger och har omkring 500 anställda. 

"De senaste åren har präglats av en serie oförutsedda händelser som skapat besvärliga förutsättningar för restaurangbranschen. Pandemin och följder av Rysslands invasion av Ukraina har medfört kraftig inflation med substantiellt höjda kostnader för råvaror och övriga driftskostnader. Detta har, tillsammans med stigande räntor och konsumenternas minskade köpkraft, förändrat förutsättningarna för koncernen och restaurangbranschen i stort", skriver bolaget om anledningarna till den negativa utvecklingen under de senaste åren. 

Brödernas pekar på "betydande hyreshöjningar" och att konsumenterna i allt högre grad använder hemleverans. Det senare innebär att Brödernas behöver dela överskottet med andra bolag, till exempel Foodora. 

Omsättningen i Brödernas-koncernen sjönk under 2023 till 615 miljoner kronor – ett tapp med ungefär 10 procent från föregående år. Förlusten på sista raden blev 174 miljoner kronor.

”Trots omfattande åtgärder för att möta dessa utmaningar, inklusive avyttringar av olönsamma restauranger, omförhandlingar av leverantörsavtal, effektivisering av bemanning och lansering av ett lojalitetsprogram, har den ekonomiska situationen tyvärr blivit ohållbar för oss”, säger Richard Forsshéll som tog över vd-posten från Joakim Wiklander i början av 2024. 

Rekonstruktion beviljas normalt för en period om tre månader och kan därefter förlängas med upp till tre månader åt gången. Processen får dock inte pågå längre än tolv månader. 

Lars-Henrik Andersson på Cirio Advokatbyrå har föreslagits som rekonstruktör.

Läs mer