Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Northvolt-grundaren till motattack: ”Är Sverige för litet?”

Artikel bild
Harald Mix var tidig investerare i Northvolt. Foto: TT/Montage

“Är Sverige för litet för satsningar som Northvolt och Stegra? Eller behöver Sverige och Europa i själva verket fler djärva satsningar?”. Det skriver investeraren Harald Mix i en debattartikel på Dagens Industri – och passar samtidigt på att ge en rejäl känga till “svartmålningen” av krisande Northvolt.

Matilda Andersson

Matilda Andersson

matilda@breakit.se

Nyhetschef

Altor-grundaren Harald Mix var en av de första stora investerarna i Northvolt och har mitt i rådande kris flaggat för att han kommer att gå in med mer pengar

I en debattartikel, som publicerades på Dagens Industri på måndagskvällen, ställer han nu frågan om Sverige helt enkelt är för litet för satsningar som Northvolt.

“Är Sverige för litet för satsningar som Northvolt och Stegra? Eller behöver Sverige och Europa i själva verket fler djärva satsningar? Jag är personligen övertygad om att satsningarna är rätt, och att de kommer att bidra till att påskynda omställningen. Dock måste man vara ödmjuk inför uppgiften. Ingen har sagt att det skulle vara enkelt. Att bygga upp den här typen av verksamhet är komplext, teknologiskt och operationellt”, skriver Harald Mix och fortsätter:

“Stora framsteg har gjorts, ändå har vi inte kommit så långt som vi hade önskat. Vad som inte är tydligt i debatten är att Northvolt producerar battericeller med högsta prestanda, har utvecklat hundratals patent och skapat tusentals högkvalificerade jobb.”

Vidare hänvisar han till en rapport om Europas konkurrenskraft som lyfter det faktum att det inte startats något europeiskt bolag med ett börsvärde om 100 miljarder euro de senaste femtio åren – samtidigt som det i USA startats sex bolag med en värdering på över 1000 miljarder euro under samma tid.

Harald Mix skriver att han velat bidra till att bygga bolag som kan påskynda den gröna omställningen – men undrar om Sverige inte längre klarar av att bryta ny mark, som med tidigare bolagsframgångar som Ikea, Klarna och Spotify.

Altor-grundaren menar att han som investerare och entreprenör tror på konkurrens på lika villkor och pekar på att USA och Kina “bedriver aktiv industripolitik, vilket påverkar Sverige och EU”.

“Utan ett starkt engagemang från både näringslivet och politiken – för innovation, entreprenörskap och strategiska investeringar – riskerar vi att tappa vår globala konkurrenskraft och grunden för Europas och Sveriges långsiktiga välstånd.”

Harald Mix passar också på att rikta en rejäl känga mot mediebevakningen av Northvolt som han beskriver som en “svartmålning” och “märklig”.

“Att vissa debattörer och lobbyister omyndigförklarar norrländska kommuner och inkompetensförklarar ett antal av världens ledande investerare och alla hängivna medarbetare som arbetar dygnet runt är oseriöst. Tyvärr påverkar den typen av vilseledande information även förtroendet för Sverige som investeringsland.”

LÄS MER: Storägaren tvekar – då kan Northvolts räddningsplan krascha

Läs mer