Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Vakanta i konkurs – har Northvolt som storkund

Artikel bild
Niklas Fehrm är vd på Vakanta. Foto: Press. Peter Carlsson, till höger, är vd på Northvolt. Foto: TT

Konsultmäklaren Vakanta går i konkurs, kan Breakit avslöja. Bolaget driver en digital plattform för förmedling av konsulter. Krisande Northvolt är storkund – och vd:n skriver i ett mejl att "finansiella utmaningar hos en av våra viktigaste kunder" är orsaken till kraschen.

Martina Karpmyr

Martina Karpmyr

martina@breakit.se

Reporter

Det kan gå snabbt uppåt – men också snabbt ned.

I Financial Times årliga kartläggning av de snabbast växande företagen i Europa hamnade svenska Vakanta på en femteplats och är, enligt bolagets hemsida, det snabbast växande IT-bolaget i Europa. Vakantas omsättning växte med drygt 9.500 procent mellan 2019 och 2022, enligt den brittiska affärstidningen.

Vakanta har tagit fram en plattform för förmedling av konsultuppdrag som kopplar ihop större företag med byråer och enskilda konsulter.

Omsättningen förra året landade på knappt 187 miljoner kronor. Det kan jämföras med 2022 då omsättningen var 146 miljoner. 2020 var den bara 22 miljoner kronor. 

Förlusten efter skatt blev 2023 minus drygt 2 miljoner kronor. 

Vakanta grundades 2013 av Johan Hanson och Samir Mohsen, efter att de båda jobbat i konsultbranschen i många år. De är också, enligt bokslutet för 2023, Vakantas två största ägare med 12 procent vardera.

Niklas Fehrm, tidigare toppchef på SaaS-bolaget Scrive, tog över vd-posten i maj i 2024 när Johan Hanson klev åt sidan. Medgrundaren är numera Vakantas produktchef. 

Nu har Vakanta gått i konkurs, enligt tingsrättshandlingar som Breakit har tagit del av.

Mycket pekar mot att batterisatsningens Northvolts kris är starkt bidragande till konkursen. Northvolt står listade som kund på Vakantas hemsida och Northvolt har lyfts fram av Vakanta som kundexempel i bolagets externa kommunikation.

”Det som gör Vakanta lite speciella är att vi arbetat hand i hand med beställande chefer hos kunder som Bosch, Teledyne FLIR och Northvolt, medan flertalet andra liknande system har utvecklats med ett fokus på inköp”, sa Johan Hanson enligt ett pressmeddelande som publicerades i samband med Financial Times kartläggning. 

Breakit har också tagit del av ett mejl som gått ut till Vakantas samarbetspartners, där Niklas Fehrm skriver att konkursen beror på “finansiella utmaningar hos en av våra viktigaste kunder” och att bolaget går “bättre än någonsin” om man bortser från problemen med denna specifika kund.

Anders Aspegren på advokatbyrån Fylgia har utsetts till konkursförvaltare.

Breakit söker Niklas Fehrm.

Läs mer