Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Storägaren tvekar – då kan Northvolts räddningsplan krascha

Artikel bild
Peter Carlsson, grundare och vd för Northvolt. Foto:TT

Just nu är det dödläge i förhandlingarna kring en räddningsplan för Northvolt.
Orsaken: Den största ägaren Volkswagen kan inte bestämma sig, enligt uppgifter.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Bakom kulisserna pågår diskussionerna mellan ägarna om Northvolts finansiering och de beskrivs som både intensiva och sega, enligt uppgiftslämnare till SR Ekot

Största ägaren, den tyska fordonsjätten Volkswagen, är tveksam till att gå in med mer pengar i batteribolaget och har helt enkelt inte bestämt sig. Detta ska vara med anledning av bolagets egna problem.

Det finns därför ännu inget genombrott i förhandlingarna kring räddningsplanen, säger en källa med insyn. 

Northvolts akuta kris ska ha startat när bolaget misslyckades med att komma i hamn med en finansieringsrunda på 15 miljarder kronor. Detta efter uppgifter om produktionsproblem. 

Bolagets presschef Matti Kataja bekräftade att bolaget håller på med en ny kapitalrunda i ett sms till Breakit i fredags, samma dag som det rapporterades att bolaget fått muntliga löften om tillskott på 1,7 miljarder kronor. Då var han optimistisk. 

"Under de senaste veckorna har vi har sett betydande framsteg, och vi hoppas att vi kommer att kunna dela med oss av mer information som så snart som möjligt", skrev han. 

Utåt sett har det varit tyst från de flesta ägarna om huruvida de kommer att stötta Northvolt med mer kapital eller inte. Officiellt har Volkswagen lovat att stötta det svenska batteribolaget genom att köpa batterier – när sådana finns klara. 

Medgrundarna Harald Mix och Peter Carlsson, tillika vd i Northvolt, har båda ställt sig positiva till att gå in med mer pengar för att säkra företagets överlevnad. 

 

Läs mer