Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Alla var imponerade av Musks robotar – avslöjas som fejk

Artikel bild
Elon Musk, roboten Optimus blandar drinkar. Foto:TT/Press

De mixade drinkar, pratade med folk och dansade. De humanoida robotarna på Teslas event ”We, robot”. Men framtiden kanske inte var riktigt här ändå.

Nu visar det sig att robotarna inte var fullt så avancerade eller autonoma som de gav sken av att vara.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Visst skulle det vara kittlande, kanske till och med lite nervöst, att bli serverad en drink av en humanoid robot. Det fick gästerna på Teslas event ”We, robot” erfara förra veckan (samma som avslöjade bolagets robottaxi). 

Där minglade flera exemplar av Teslas ”Optimus” omkring bland gästerna och gjorde både det ena och det andra, till exempel agera bartender, småsnacka och göra röstimitationer. Gästerna var investerare och Tesla-fans och de delade med sig av evenemanget på sociala medier, märkbart imponerade av den nya tekniken, skriver Techcrunch

Kanske lite väl imponerade så här i efterhand? 

Flera nyhetskällor, även Bloomberg och The Verge, har avslöjat att robotarna de facto var fjärrstyrda av människor när de interagerade med människor. Avslöjandet väcker nu frågan om hur redo robotarna är att lanseras på marknaden med en prislapp på runt en kvarts miljon. 

”Vi började med någon i en robotdräkt och sedan har vi gjort dramatiska framsteg år för år. Så om vi håller oss till detta så kommer vi verkligen ha något spektakulärt, något som alla kan äga, så att alla kan ha en egen R2-D2 eller C-3PO”, sa Musk förra veckan och refererade till robotarna i Star Wars.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer