Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Doconomy säkrade 400 miljoner i maj – nu lämnar grundaren: ”Konservativt”

Artikel bild
Mathias Wikström och Johan Pihl. Foto: Press

Doconomy räknar ut vad varje köp kostar för klimatet och har lockat till sig 100 banker som kunder (och hundratals miljoner i finansiering) – men en av medgrundarna tycker läget försämrats. Och nu lämnar han.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Johan Pihl var med och grundade Doconomy tillsammans med Mathias Wikström. Det svenska klimatteknikbolaget räknar på vad köp kostar i koldioxidutsläpp och som låter användaren investera i hållbara fonder. Starten togs 2018 och idag har företaget över 100 globala banker som kunder.

Men nu lämnar medgrundaren, skriver tidningen Resumé. Och han gör det med kritik mot en omgivning med skärpta krav på lönsamhet. 

”Att motivera innovation i en alltmer konservativ miljö är i princip omöjligt, en miljö som idag står i stor kontrast till den källare där Doconomy blev till”, säger Johan Pihl.

Mathias Wikström blir kvar och leder Doconomy framåt. 

Tog in nästan 400 miljoner

Senast som Breakit skrev om Doconomy så hade bolaget precis tagit in 395 miljoner kronor i nytt kapital och genom kvittning. Bolaget backades av aktörer som Six, Post Finance, schweiziska UBS, Ålandsbanken, Mastercard, S&P Global och Deutsche Börses tidigare vd Carsten Kengeter.

Pengarna togs in till en värdering på strax över 1 miljard, sa Mathias Wikström till CNBC då. 

Doconomy omsatte 31 miljoner kronor 2023 med ett resultat på minus 100 miljoner kronor.

 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet. 

Läs mer