Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Northvolt ska betala 300 miljoner – har mer än det i skuld hos Kronofogden

Artikel bild
Peter Carlsson, grundare och vd för Northvolt. Foto:TT

Deadline är här för Northvolts skatteskuld. Nästan 300 miljoner kronor ska vara inne på Skatteverkets konto idag.
Batteribolaget har försäkrat att betalningen blir av. Men även om företaget klarar måndagens test så växer ett annat skuldberg i rask takt – det hos Kronofogden.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Förra veckan var Northvolt tvungna att betala nära 300 miljoner kronor till Skatteverket. Pengarna ska vara inne på kontot idag. 

I ett sms-svar till Breakit i fredags skrev Northvolt att man har för avsikt att betala in skatten i tid – och att de jobbar på en runda.

"På frågan om vi kommer att betala skatt den 14 oktober så är vårt svar, precis som från alla andra företag, ja. Sedan är det ingen hemlighet att vi arbetar med en finansieringsrunda", skriver presschefen Matti Kajala och fortsätter:

Northvolt ska ha fått muntliga löften om finansiering på 150 miljoner euro, motsvarande 1,7 miljarder kronor, skrev Bloomberg på fredagseftermiddagen. Den krisande batterijätten förde enligt uppgifter tidigare samma dag till Reuters samtal om finansiering på 2 miljarder. Samtalen ska ha pågått den här veckan och gällt just kortsiktig finansiering.

Samtidigt som Northvolt ser ut att lösa en del av sina kortsiktiga finansiella problem så finns det andra skuldberg som växer. Norran skriver att skuldberget hos Kronofogden växer. Och det växer i rask takt. 

Enligt tidningen så fanns det i början av oktober betalningsförelägganden på 132 miljoner kronor. På fredag förmiddag hade de ökat till 385 miljoner kronor. Ökningen handlar om fakturor som ligger på det konkursade bolaget Expansion Ett, skriver tidningen.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer