Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Konst och hälsa – här är Handelshögskolans 10 nya startupbolag

Några av de som antagits till Handelshögskolans inkubator SSE Business Lab. Foto: Press/Montage

AI i äldrevården, hjälp med dödsbon och konst i kontorslokaler. Nu går startskottet för tio nya bolag i prestigeskolans inkubator.

Matilda Andersson

Matilda Andersson

matilda@breakit.se

Nyhetschef

Så är det dags igen – på måndagen börjar tio nya startupbolag i Handelshögskolans inkubator SSE Business Lab. Nytt för i år är att det finns ett tydligt fokus på konst och hälsa bland de antagna bolagen. Något som går i linje med Handelshögskolans filosofi och projekt att integrera mer konst i utbildningen (och fjolårets lansering av ett nytt forskningscentrum med fokus på lycka). Nyfiken på mer om det? Lyssna på rektorn Lars Strannegårds sommarprat.

I år har över hälften av de antagna startupbolagen fokus på konst och hälsa. Det handlar bland annat om hur man med hjälp av AI kan förbättra äldrevården och hur konstvärlden kan digitaliseras.

“Konst och välmående spelar en avgörande roll för samhällsutvecklingen. Det är oerhört inspirerande att se våra entreprenörer från Handelshögskolan ta sig an dessa områden med passion och kreativitet”, säger Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm, i en kommentar.

De antagna bolagen kommer att stöttas av profiler som Napper-grundaren Clarence von Rosen, investeraren Ulrika Andersson, tidigare Avanza-vd:n Johan Prom och The Ode To-grundaren Anna Lukins.

“Med initiativen från Handels växer det fram en spännande tid för konst- och hälsofokuserade startups. Det här är mer än bara företag – det är här som entreprenörer kan göra verklig skillnad”, kommenterar Anna Lukins.

SSE Business Lab har på senare år riktat fokus på att hjälpa startupgrundarna med idéer redan i ett riktigt tidigt skede. Bolagen som antas coachas även till att få in hållbarhet i affärsmodellen redan från dag ett. 

De antagna bolagen får, utöver mentorer och tillgång till “pengasparande partnerskap”, möjlighet att bli ihopkopplade med inkubatorns investerarnätverk.  

Här är de tio bolagen som blivit antagna

Incubate:

Better Odds: Har en AI-lösning för strategi och omvärldsanalys som syftar till att ge företagsledare skräddarsytt underlag och handlingsplaner för bättre och snabbare beslut i en osäker omvärld.

Divly: Ett fintechbolag som ska förenkla deklarationen för kryptohandlare genom en digital lösning som automatiserar skatt och bokföring för både privatpersoner och företag.

Telgea: En global telekomoperatör som erbjuder internationella företag lokala abonnemang för anställda i olika länder.

Utöver detta finns ett bolag som befinner sig i “stealth mode”.

Activate:

Arkivia: Är ett bolag som digitaliserar och automatiserar hanteringen av dödsbon.

Crossroads: En uthyrningslösning som gör det enkelt för företag att pryda sina lokaler med konst från unga konstnärer.

Eyte: Har en plattform som revolutionerar konstmarknaden genom att ge samlare direkt åtkomst till konstverk från studenter på ledande konsthögskolor.

Leapscribe: Ett healthtech-bolag som ska hjälpa till att minska vårdgivares administrativa börda genom att automatisera journalföring med AI.

Logga Care: En produkt som använder AI för att automatisera schemaläggning och dokumentation inom äldrevården med målet att förbättra vårdens kvalitet.

Puls: En SaaS-plattform som revolutionerar kliniska studier genom att decentralisera hälsoforskning och effektivisera patientrekrytering, onboarding, och datahantering.


 

Läs mer