Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

S anklagar regeringen i Northvolt-krisen – men Busch optimistisk: ”Hoppet lever”

Artikel bild
Näringsminister Ebba Busch. Foto: TT/Montage

Socialdemokraterna riktar kritik mot regeringen. Enligt oppositionen har den varit för passiv under Northvolts kris.

Samtidigt verkar näringsministern Ebba Busch se ljus i tunneln.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Medan Northvolt enligt uppgifter kämpar för att få till en finansiell räddningsplanka så riktas nu kritik mot hur Rosenbad har agerat. 

Regeringen har tagit en allt för passiv roll i Northvolts pågående kamp för överlevnad. Det säger Socialdemokraternas näringspolitiska talesperson Fredrik Olovsson till DN.

”Regeringen kan vara en kraft som kan få det här att klara sig vidare. Man kan inte vänta på att en konkursförvaltare eller rekonstruktör tar på sig den rollen.”

S-politikern anser att det vore skadligt för Sverige om batteribolaget går i konkurs. Det är den motsatta hållningen som Sverigedemokraterna har, regeringens samarbetspartners i Tidöavtalet. En konkurs eller rekonstruktion kan vara nödvändig, säger SD:s Tobias Andersson

Samtidigt verkar näringsminister Ebba Busch, KD, ha tilltro till att det kommer att gå bra. Till DI säger hon att det är ett tufft läge men att möjligheten finns att navigera sig ur det stormiha havet.

”Hoppet lever och vår önskan om att vi ska ha en europeisk batteritillverkning ligger fast”, säger hon. 

Det senaste om Northvolt är att den krisande batterijätten för samtal med investerare om att ta in 200 miljoner euro, motsvarande över 2 miljarder kronor, från investerare, enligt uppgifter till Reuters

Samtalen ska ha pågått den här veckan och gällt just kortsiktig finansiering. Detta är samma vecka som Northvolt i praktiken måste skicka nära 300 miljoner till Skatteverket för att de ska vara inne på måndag. I går uppgav bolaget att summan ska betalas i tid

Läs allt om Northvolts kris här.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer