Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Northvolt ska ha säkrat ny finansiering – på 1,7 miljarder

Artikel bild
Northvolts vd Peter Carlsson. Foto: TT/montage

Det krisande batteribolaget ska ha fått muntliga löften om miljardfinansiering, enligt uppgifter på fredagseftermiddagen.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Northvolt ska ha fått muntliga löften om finansiering på 150 miljoner euro, motsvarande 1,7 miljarder kronor, skriver Bloomberg på fredagseftermiddagen. 

Den krisande batterijätten förde enligt uppgifter tidigare idag till Reuters samtal om finansiering på 2 miljarder. Samtalen ska ha pågått den här veckan och gällt just kortsiktig finansiering. Detta är samma vecka som Northvolt i praktiken måste skicka nära 300 miljoner till Skatteverket för att de ska vara inne på måndag. I går uppgav bolaget att summan ska betalas i tid

I ett sms-svar till Breakit upprepar Northvolt att man har för avsikt att betala in skatten i tid – och att de jobbar på en runda.

"På frågan om vi kommer att betala skatt den 14 oktober så är vårt svar, precis som från alla andra företag, ja. Sedan är det ingen hemlighet att vi arbetar med en finansieringsrunda", skriver presschefen Matti Kajala och fortsätter:

"Under de senaste veckorna har vi har sett betydande framsteg, och vi hoppas att vi kommer att kunna dela med oss av mer information som så snart som möjligt."

Det har varit tyst från de flesta ägarna om huruvida de kommer att stötta Northvolt med mer kapital eller inte. Medgrundarna Harald Mix och Peter Carlsson, tillika vd i Northvolt, har båda ställt sig positiva till att gå in med mer pengar för att säkra företagets överlevnad. Största ägaren Volkswagen har lovat stöttning på det sättet att företaget ska köpa batterier – när de är klara. 

I går skrev SvD att bolaget har fått en finansieringslösning presenterad för sig.

“Jag känner till två ägare i Northvolt som nu i veckan har interna IC-möten (investment committee, reds anm)”, säger en källa till tidningen, och fortsätter:

“När man har ett IC-möte så finns det papper på bordet, något konkret att ta ställning till.”

Den nionde största ägaren i Northvolt är AMF, med 3 procent av aktierna. De säger nu att en lösning diskuteras. 

”Vi för just nu diskussioner om en möjlig lösning direkt med de berörda parterna. Vi har tyvärr inte möjlighet att kommentera innehållet i eller utfallet av de samtalen i det här läget”, säger Jens Söderblom, presschef på AMF, till SvD.

Den danska pensionsförvaltaren ATP uppger också till tidningen att det “arbetas på en lösning.”

Läs allt om Northvolts kris här.

Läs mer