Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Voi säkrar över en halv miljard – kan låna 1,4 miljarder kronor: ”Stor dag”

Artikel bild
Fredrik Hjelm, grundare och vd Voi. Foto: TT

Voi säkrar miljardfinansiering. Nu ska elsparkscyklarna bredda sin flotta internationellt.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Elsparkscyklarna Voi säkrar 50 miljoner euro, motsvarande nära 570 miljoner svenska kronor, genom ett obligationslån. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande på fredagsmorgonen. Voi kan öka beloppet till totalt motsvarande 1,4 miljarder kronor under de fyra kommande åren. 

Krediten är inte gratis. Voi betalar nästan 10 procent i ränta på lånet (3 månader Euriobor plus 6,75 procent). Samtidigt behöver inte företaget amortera på lånet. 

Toppchefen Fredrik Hjelm kallar det för en stor dag. 

”Det här är en stor dag för industrin. Vi har bevisar at vi kan omvända detta till ett lönsamt uppskalat bolag och genom att få tillgång till kapital som tidigare varit otillgängligt för mikromobilitetsbolag så har vi tagit ett enormt kliv framåt för branschen i allmänhet och Voi i synnerhet”, säger han i en kommentar. 

”Tittar vi framåt så ligger fokus på att fortsätta skala vår flotta på nya och befintliga marknader och fortsätta stötta städer i deras ambition att möta klimat- och trafikmål.”

Investerare i obligationen är internationella investerare i Norden och Europa, säger vd:n. 

Voi är ett av techbolagen som nu strävar efter att bli lönsamma. Bolaget omsatte strax över 1,4 miljarder 2023, en tillväxt på 18 procent jämfört med året innan. Rörelseförlusten nära halverades och landade på 429 miljoner kronor. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer