Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Nya uppgifter: Apotea nära börsen – kan sälja aktier för flera miljarder

Artikel bild
Apoteas grundare och vd Pär Svärdson. Foto: Press

Apotea kommer allt närmare en börsnotering.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Bolaget har utsett en rådgivare och planerar att ta in en stor summa i samband med den planerade introduktionen, skriver Bloomberg News på torsdagen.  

I mitten av september kunde Breakit avslöja att e-handelsapoteket Apotea övervägde att gå till börsen redan i höst, eller i början av nästa år. 

Nu kommer nya uppgifter som pekar i samma rikning. 

Apotea planerar en introduktion, eller IPO som det brukar förkortas, redan i år, skriver Bloomberg med hänvisning till källor med insyn. 

Apotea håller med förberedelserna och har utsett investmentbanken Carnegie för att hjälpa till med dessa.

Bloomberg News uppger också att Apotea planerar att sälja aktier för mellan 200 till 300 miljoner dollar i samband med börsintroduktionen, motsvarande uppemot drygt 3 miljarder kronor. 

Nyhetsbyråns källor betonar att processen fortfarande är i ett tidigt skede och saker och ting fortfarande kan förändras, till exempel storleken på själva introduktionserbjudandet.

Varken Apotea eller Carnegie har gett några kommentarer till Bloomberg om börsplanerna. 

Apotea grundades 2011 och är en av de ledande apoteksaktörerna på den svenska onlinemarknaden. Förra året omsatte bolaget 5,5 miljarder kronor (4,9 miljarder kronor 2022) och gjorde ett rörelseresultat på 114 miljoner kronor (48 miljoner kronor 2022). 

Största ägare i Apotea är Laulima med cirka 45 procent av aktierna.

Bakom Laulima står Pär Svärdson, som är Apoteas vd, tillsammans med sina fem medgrundare: Camilla Günesli, Pia Stoltz, Fabian Fischer, Anders Cserkuti och Sofia Modig

Bland övriga storägare hittas Alecta, familjerna Hobohm-Hielte och Sven Hagströmers noterade investeringsbolag Creades. 

Läs mer