Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

C: Ta bort förbudet – folk måste få lyssna på musik på natten

Artikel bild
Centerpartiets näringspolitiska talesperson Elisabeth Thand Ringqvist, Daniel Ek, vd och grundare av Spotify. Foto: TT/Istockphoto/Montage

Nej, nej, nej. Spotify överväger att flytta jobben utomlands när rättsinstans efter rättsinstans underkänner streamingbolagets upplägg för nattarbete.

Det är helt fel, skriver Centerpartiet i en debattartikel. Svenska lagar ska inte stå i vägen för innovativa bolags tillväxtresor, enligt partiet.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Förra veckan kom domen som satte punkt för Spotifys kamp om nattarbetet. Streamingjätten vill att runt 250 anställda i Sverige ska kunna jobba nattetid men det har Arbetsmiljöverket, Förvaltningsrätten och nu senast Kammarrätten sagt nej till. Det blir inget nattarbete.

Att Daniel Eks framgångssaga får kalla handen i Sverige har fått Centerpartiet att reagera. 

”Att en svensk domstol uppmuntrar företag till att sluta med nattarbete och istället flytta jobben utomlands, är oerhört bakåtsträvande och riskerar att få stora konsekvenser för Sveriges techbransch”, skriver C-representanterna Jonny Cato och Elisabeth Thand Ringqvist i en debattartikel i Expressen

”Det är driften under just natten som behöver säkras”, sa Julia Levander, Spotifys talesperson, till Breakit när domen stod klar.

Även nattetid måste man få lyssna på musik, överföra pengar och beställa hem mat, skriver centerpartisterna. De skriver att det inte är första gången som den svenska modellen krockar med innovativa företag. Nyligen fick Klarna böta 1,1 miljoner kronor för att ha låtit medarbetare arbeta nattetid 2022 och 2023. De fick senare dispens för nattarbete efter att ha tecknat kollektivavtal – vilket Spotify inte har gjort

”De växer fort, de finansieras många gånger av kapital från internationella investerare och de konkurrerar på den globala marknaden. Därför är det viktigt att svensk arbetsmarknadslagstiftning inte står i vägen på deras tillväxtresa. Centerpartiet ser därför att förbudet mot nattarbete måste tas bort”, skriver debattörerna. 

LÄS ÄVEN: CHARLOTTE HOLMEN: 250 Spotifyjobb flyttas utomlands – är Sverige för lagom?

Läs mer