Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Upptrappning i Klarna-bråket – datum satt för upplösningen

Artikel bild
Medgrundarna Victor Jacobsson och Sebastian Siemiatkowski. Foto: Press/TT/Montage

Klarnas brittiska moderbolag har nu kallat till extrastämma. 

En av beslutspunkerna är att peta medgrundaren Victor Jacobssons representant i styrelsen, Mikael Walther. 

Han försvarar sig och menar att hela bråket beror på att han har velat stoppa ett gigantiskt bonusprogram, värt upp till 360 miljarder kronor, till Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Bråket mellan Klarnas två grundare Sebastian Siemiatkowski och Victor Jacobsson har pågått med varierande intensitet under nästan hela 2024. Det blossade upp i våras och tog ny fart under sensommaren när det blev känt att Sebastian-lägret ville peta Mikael Walther, Victor Jacobssons högra hand, från betalningskoncernens styrelse. 

I helgen rapporterade Financial Times att en majoritet i Klarnas styrelse fattat ett sådant beslut men att det behövdes grönt ljus från aktieägarna för att fullborda petningen och att Klarna därför skulle kalla till en extrastämma.

Breakit har tidigare kopplat ihop bråket med en färsk kallelse till en stämma i Klarna Holding AB. Men det var fel. 

Den yttersta makten över neobanken sitter i det brittiska, nya moderbolaget Klarna PLC och det bolaget har nu också kallat till extrastämma och den ska hållas den 24 oktober, enligt information på Klarnas hemsida. Det är på den stämman som Mikael Walthers öde som styrelseledamot i Klarna kommer att avgöras. 

Av underlaget inför den här stämman framgår vilka bevekelsegrunder de båda lägren har för att bråka med den andra parten. 

Dagens Industri fick tag på dokumenten på måndagen och sent på måndagskvällen kom även vi på Breakit över handlingarna. I dokumenten och i kallelsen riktas tunga anklagelser mot Mikael Walther, som en del av motiveringen till varför han bör lämna styrelsen. 

Klarnas ordförande Michael Moritz, som inte sällan beskrivs som Sebastian Siemiatkowskis bundsförvant och mentor, hänvisar i samband med förslaget att peta Mikael Walther till en utredning gjord av advokatbyrån Freshfields Bruckhaus Deringer. Den ska, enligt Klarnas ordförande, ha kommit fram till att Mikael Walther flera gånger hindrat ledningen och styrelsen från att agera i Klarnas bästa intresse. 

Utredningen kretsar bland annat kring den förköpsrätt som Victor Jacobsson haft i egenskap av grundare när någon har velat sälja Klarna-aktier. Den här “hembudsrätten” har Victor Jacobsson och Mikael Walther utnyttjat och sedan lagt dessa aktier i så kallade SPV-bolag (special purpose vehice) som andra investerare sedan fått köpa in sig i. 

I utredningen påstås också att Mikael Walther försenat Klarnas börsnotering genom att protestera mot bolagets byte av legal hemvist till Storbritannien. I samband med flytten förlorade Victor Jacobsson-lägret den tidigare nämnda förköpsrätten till Klarna-aktier som var till salu på gråmarknaden.

Mikael Walther, som suttit i Klarnas styrelse sedan 2016, går i en inlaga till motattack. Han sammanfattar utredningen med orden “bristfällig, selektiv och ogrundad”.  

Han skriver även att utredningen mot honom själv inleddes när han och Victor Jacobsson protesterade mot två saker: Ett förslag om röststarka aktier samt ett omfattande bonusprogram till bolagets vd Sebastian Siemiatkowski. 

Bonusprogrammet skulle enligt Mikael Walthers uträkningar ha gett en direkt kostnad om 2 miljarder dollar och en långsiktig kostnad om 35 miljarder dollar. De summorna motsvarar en bit över 20 respektive 360 miljarder svenska kronor.

Läs mer