Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Hajpade AI-bolaget Lovable stänger stor runda: "Potential att utlösa en unik nivå av innovation"

Artikel bild
Anton Osika, grundare Lovable. Foto: Press/Dalle-E/Montage

I våras kunde Breakit avslöja att en av Sveriges tyngsta AI-profiler, Anton Osika, säkrat en tung kapitalrunda i det tysta. Nu är nyheten bekräftad – och flera ytterligare investerare kommer in.

Emil Widhagen

Emil Widhagen

emil@breakit.se

Reporter

Anton Osika och Lovable har konsekvent lyfts fram som ett av de hetaste bolagen i AI-Sverige, bland annat i Breakits stora kartläggning.

Redan i april kunde vi avslöja att Lovable fått in runt 6 miljoner dollar eller totalt motsvarande över 60 miljoner kronor i en nyemission från riskkapitalbolagen Byfounders och Hummingbird. Då ville grundaren Anton Osika inte kommentera uppgifterna. 

Nu har bolaget själva kommunicerat ut att rundan är stängd. Till slut landade rundan på 7,5 miljoner dollar, motsvarande drygt 75 miljoner kronor.

Bland investerarna finns utöver ovan nämnda VC-firmor bland andra Stardoll-grundaren Mattias Miksche, Voi-grundaren Fredrik Hjelm och Creandum-grundaren Stefan Lindeberg.

"Medan en handfull företag fokuserar på att skapa AI-kodningsassistenter för mjukvaruingenjörer, är Lovables ‘GPT Engineer’ den enda som låter icke-tekniska personer producera samma resultat", säger Firat Ileri, partner på Hummingbird, och fortsätter:

"Deras vision, kombinerad med deras fokus på pålitlighet och verklig påverkan, har potential att utlösa en aldrig tidigare skådad nivå av innovation inom olika industrier – och för tusentals människor – och vi är väldigt glada att få vara en del av det".

Stora ambitioner

Anton Osika har en bakgrund som den den första anställda programmeraren på miljardbolaget Sana Labs och grundade därefter Depict tillsammans med Oliver Edholm.

Till Lovable har han nu också med sig Fabian Hedin som medgrundare. 

Bolaget har alltså utvecklat tjänsten GPT Engineer som är en AI-baserad plattform för kodgenerering. Verktyget låter användare beskriva önskade funktioner för webbsidor och webbaserade applikationer, varefter bolegets AI-tjänst producerar detta.

"Vi vill utöka världens kodningskapacitet bortom de nuvarande 1 procent av befolkningen som kan programmera och göra mjukvara mer tillgänglig som ett resultat”, säger Anton Osika i en kommentar. Han fortsätter med att ge några exempel:

“Simon, en av våra tidiga användare, har skapat den första versionen av sin SaaS-startup, medan en annan av våra användare, Katrin, bestämde sig för att ta en sabbatsperiod från sitt jobb för att driva nya affärsidéer efter att ha utvecklat en sofistikerad applikation.”

Het nisch

Bolaget verkar i ett väldigt hajpat men konkurrensutsatt segment. Utöver jättarna Open AI och Anthropics egna verktyg för kodgenerering finns exempelvis Microsoft-ägda Github Copilot, som uppskattas ha intäkter på flera miljarder kronor. 

Inom nischen finns också flera andra startups med liknande tjänster som nyligen har stängt stora rundor, bland annat Cursor som nyligen tog in 600 miljoner kronor.

LÄS MER: Sveriges 35 mest lovande AI-startups – världsstjärnor, uppstickare och okända succéer

Läs mer