Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Norska oljepengarna pressar Musk: ”Teckna kollektivavtal!”

Artikel bild

Konflikten om ett kollektivavtal har pågått i snart ett år. Nu kliver en mäktig delägare fram och kräver att Tesla viker sig.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Elbilsbolaget Tesla borde teckna kollektivavtal i Sverige. Det säger den norska Oljefondens vd Nicolai Tangen i en intervju med SR Ekot.

”För oss är det väldigt viktigt att arbetare har rätt till att teckna kollektivavtal och att man ska ha rätt till att vara medlemmar i en fackförening. Det är en viktig del av den dialogen vi har med Tesla.”

Oljefonden är en av Teslas största delägare och äger cirka en procent av bolaget. Nicolai Tangen säger att kraven på att teckna kollektivavtal tas upp varje gång Oljefonden möter ledningen eller styrelsen, vilket sker med jämna mellanrum. 

Samtidigt medger Nicolai Tangen att han sett få tecken på att Tesla är på väg att ändra sin hållning. 

Strejken mot Tesla i Sverige har pågått sedan i slutet av oktober förra året och ett tiotal fackföreningar har visat sitt stöd för arbetarna genom sympatiåtgärder. 

Elon Musk har gjort sig känd som en motståndare till fackföreningar, vilka han hävdar skapar polarisering på en arbetsplats.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer