Sverige och Europa är hopplöst efter. Vi är efter i molntjänster, vi är efter när det gäller fri programvara och open source, vi är efter när det gäller AI. Vi har förvisso Mistral i Frankrike och ASML tillverkar halvledare med säte i Holland och Linus Torvalds är från Finland. Det är inte uselt, men det räcker inte för att utmana USA och Kinas massiva satsningar på AI. Samtidigt arbetar EU med massiva regleringar som gör att många AI-projekt inte ens släpps i Europa. Allt är emellertid inte förlorat. En ny bok ger lite hopp för Sverige.
Vi har alla hört det – Europa håller på att bli ett museum. Fyllt av vackra byggnader, men någonting man besöker, ingenting att räkna med i den pågående nya industriella revolutionen. I den nyutkomna boken ”Technology and the Rise of Superpowers" av Jeffrey Ding utforskar författaren förhållandet mellan teknisk innovation och framväxten av globala supermakter genom historien. Ding hävdar att tekniska framsteg har spelat en central roll för att avgöra vilka nationer som blir dominerande på världsscenen. Det är emellertid inte den geografiska platsen där någon likt en Arkimedes utropar Eureka! som avgör framgången. Jeffrey Ding betonar istället att massivt införande av genombrottsteknik och själva implementationen och därtill hörande produktivitetsökningar är det som fäller avgörandet. Historiskt har kontroll över implementationen av kritiskt viktig teknologi har gjort det möjligt för vissa länder att få militära, ekonomiska och geopolitiska fördelar, vilket hjälpt dem att nå supermaktsstatus.
Tekniska framsteg har spelat en central roll för att avgöra vilka nationer som blir dominerande på världsscenen
Ding har skrivit en akademisk och faktaspäckad bok, men just slutsatsen att den breda implementationen av genombrottstekniken har helt avgörande betydelse för nationens placering geopolitiskt är någonting svenska politiker, akademiker och näringslivsrepresentanter bör ta till sig. Ding skriver att USA är besatt med att hindra Kina från att få access till amerikansk AI. Det ställs exportförbud och kineser får begränsade möjligheter att forska i USA på avancerade nya tekniker. Ding anför emellertid att historien visar att det är en missriktad användning av kraften. Istället borde USA satsa på en bred implementation och tillse att AI blir en del av så många produktionsprocesser som möjligt. Här kan man möjligen säga att inget hindrar att man gör båda sakerna. Dings poäng är emellertid att den tekniska innovationen i sig inte är avgörande. Om så varit fallet hade USA och Tyskland aldrig kunnat bli ledande efter att Storbritannien tagit ledningen i den industriella revolutionen. Kanske kan vi här lära oss något av Ding och historien?
Kanske kan till och med svenska industrialister inspireras av den imponerande resa Sebastian Siemiatkowski har inlett för Klarnas räkning med att implementera AI i vardagen på bland annat kundservice. Klarnas AI-assistent utför ett arbete som motsvarar 700 heltidsanställda på kundtjänst. Det är inte perfekt, men har ändå redan lett till enorma produktivitetsvinster och att Klarna gått från ilsket röda siffror till att kunna välja svarta. Klarna har byggt mycket ovanpå befintlig amerikansk AI-teknik från bland annat OpenAI. Om Klarna kan göra det i en synnerligen reglerad industri – tänk vad då stora svenska industriföretag kan göra. Detta utan att Sverige har världsledande företag inom AI i sig. Vi kan bli bäst på implementation och om man vågar tro Jeffrey Ding räcker det väldigt långt.
En ny rapport från Founders Forum, som LastMinute.com-grundaren Brent Hoberman skapat, har undersökt hur techgiganterna stöttar startups och konstaterat att mycket kan göras bättre i Europa specifikt. Daniel Ek skriver på X om rapporten: ”Om vårt mål för Europa är att ha våra egna vinnare som skapar fantastiska produkter som människor använder och älskar, så finns det mycket mer som behöver göras för att stödja dem som bygger i vårt ekosystem.”
Mycket kan göras bättre i Europa
Det som slår mig när jag läser rapporten är emellertid hur mycket svenska startups kan göra för svenska industriföretag som har tröga processer och kanske har svårt att komma igång med det som utgör den nya industriella revolutionen. Här kan det ske ett utbyte som alla kan tjäna på.
Om regering och riksdag läste den här boken skulle jag hoppas på att en omedelbar kriskommission tillsättas med akademi, näringsliv och politiker. Nu är det osannolikt att Jeffrey Dings bok når några bredare kretsar så hoppet star möjligen till Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens nytillträdda vd Sylvia Schwaag Serger att sammankalla ett projekt för detta. Vi behöver en katalysator. Det som Jeffrey Ding kontraintuitivt visar är att om en nation kan få igång implementationen i småföretag i mellanstora städer har det större betydelse än det som traditionellt ansetts ha betydelse – innovationskluster och spännande publika forskningsframsteg. Han kallar det för att genombrottstekniken genom diffusion når ut i samhället.
Ingenting är sålunda kört ännu. Vi kan fortfarande bli vinnare. Låt inte Sverige bli ett museum. Implementera ditt AI-projekt i dag.
MIKAEL PAWLO, investerare och entreprenör (Red Flag/Bokio/Mr Green)