Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Gudrun Sjödén tillbaka på Gudrun Sjödén – gör comeback på vd-posten

Artikel bild
Designern Gudrun Sjödén. Foto: Malin Hoelstad/ TT

Lämnade efter anklagelser om mobbning och rasism – nu är hon tillbaka på vd-stolen.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

I april 2022 blåste det upp till rejäl storm runt Gudrun Sjödén, modeföretaget som gjort succé både med sina butiker och med sin e-handel. I centrum av stormen stod den excentriska grundaren Gudrun Sjödén. Ett 20-tal nuvarande och tidigare anställda vittnade i en granskning i Expressen om mobbning, trakasserier och hot. Gudrun Sjödén själv fick kritik för att hon hade bemött personalen med rasistiska kommentarer. 

Det hela slutade med att Gudrun Sjödén slutade som vd på bolaget och flyttade till New York, men var kvar som styrelseordförande i bolaget. 

Men nu kan Breakit avslöja att hon gör comeback på vd-posten. 

I dokument som skickats in till Bolagsverket framgår även att trendanalytikern och modejournalisten Cay Bond går in i styrelsen. 

Förändringarna bekräftas av bolagets finanschef Hans Pettersson.  

Det innebär att nuvarande vd Ann Adelsson lämnar sin post. I dokumentären Persona Non Grata som handlade om Gudrun Sjödén fick Adelsson hårt kritik från tidigare chefer på bolaget.

“Nog att Gudrun är en dålig ledare, men här har du någon som gått långt över gränsen”, sa till exempel den tidigare HR-chefen Göran Sandström i dokumentären. 

Efter denna artikels publicering återkommer Christel Blomberg, kommunikationschef med en kommentar.

"Vd Ann Adelsson har, efter 16 år på en rad olika befattningar inom koncernen och sedan 5 år tillbaka som vd och koncernche, valt att lämna sin roll på företaget på grund av personliga skäl. Rekrytering av en ny vd påbörjas inom kort. Styrelseordförande Gudrun Sjödén tar temporärt över rollen som vd och koncernchef. Detta gäller under en kortare interimsperiod."

Förra året omsatte Gudrun Sjödén 1,04 miljarder kronor och gjorde en vinst på 10 miljoner kronor.

LÄS MER: Gudrun Sjödén avgår – lämnar egna bolaget: "Flyttar till New York"

Läs mer