Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Northvolt är skyldiga dem 150 miljoner – riskerar att gå omkull: ”Orolig"

Artikel bild

De hamnar i kläm när jätten inte kan betala sina räkningar.

Skuldberget till byggbolaget ligger på 150 miljoner kronor.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Marken skakar kring Northvolt. Turbulensen är så kraftig att även andra aktörer som jobbar kring och med batterijätten dras med. Byggbolaget Titan är ett av dessa indirekta offer. 

Eftersom Northvolt inte har betalat sina räkningar till Luleåbolaget sedan i juni månad så har det tvingats ansöka om rekonstruktion, skriver Dagens Industri

”Vi är tvungna att skydda företaget och ge Northvolt mer tid att göra rätt för sig”, säger bolagets vd Henrik Mattsson.

Titan har arbetat med att bygga återvinningsanläggningen Revolt och Downstream 4, Northvolts fjärde fabriksbyggnad, i Skellefteå. Det arbetet är nu satt på paus.

För Titan såg det tidigare väldigt ljust ut. Bolaget omsatte 532 miljoner kronor och bara första halvåret i år låg motsvarande siffra på 700 miljoner kronor. 

Northvolts skuld till Titan ligger på 150 miljoner kronor, enligt Henrik Mattson.

"Självklart är jag orolig", säger han till Norrbottenskuriren.

Samtidigt kryper en rekonstruktion också närmare Northvolt som i skrivande stund har fordringar hos Kronofogden på runt 60 miljoner kronor. En sådan kan beviljas på grunderna att bolaget inte kan betala sina skulder om verksamheten bedöms livskraftig.

Ett ödesdatum närmar sig med stormsteg – datumet då Northvolt ska betala in sin skatt och sina avgifter till Skatteverket. Om det misslyckas kan styrelsen hållas betalningsansvariga. Läs mer om det här

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer