Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

De kan bli skyldiga hundratals miljoner privat – om Northvolt inte sätts i konkurs i tid

Artikel bild
Från vänster: Carl-Erik Lagercrantz, Susanna Campbell, Tom Johnstone och Barbara Frei-Spreiter. Foto: Press / TT

Det krisande batteriföretaget Northvolt ska snart betala in skatter och avgifter. Om bolaget då saknar pengar har styrelsen två val: Sätt bolaget i konkurs – eller drabbas av personligt betalningsansvar.

Hanna Åkesson Jon Wahlqvist

tips@breakit.se

Reportrar

Jättesatsningen Northvolt är nära att få slut på likviditet, enligt uppgifter till flera medier. Det ska handla om veckor – snarare än månader – innan bolagets kassa är tom.

Breakit har pratat med flera experter om hur styrelse och ledning brukar agera i liknande situationer.

Bilden är tämligen samstämmig: Om styrelsen väntar alltför länge med att sätta ett bolag i konkurs kan det få allvarliga konsekvenser för styrelsen.

“Bolagen brukar kunna skjuta upp de flesta betalningar en tid, genom diskussioner med leverantörer. Men det går inte med Skatteverket. De bara kör på, och kräver in sina pengar”, säger en person som arbetat nära många bolag på obestånd, till Breakit.

Ödesdatumet

Det finns nämligen ett datum som kan bli helt avgörande i närtid. Det är när Northvolt ska betala in skatter och avgifter till Skatteverket. Det brukliga är den 12:e varje månad, som i oktober 2024 infaller på en lördag, för aktiebolag.

Den här gången kan det i praktiken innebära en deadline på måndagen den 14:e oktober, enligt Skatteverket, som dock påpekar att vissa bolag är undantagna och har andra datum att förhålla sig till.

I ett scenario där Skatteverket inte får in skatten kan myndigheten hålla styrelsemedlemmarna personligt betalningsansvariga. Det innebär att om skatten inte är inbetald på ovan datum kan Skatteverket tvinga styrelsen att betala skulderna ur egen ficka.

“Som styrelseledamot sätter man sig typiskt sätt ogärna i den situationen” säger Erik Öhrskog, advokat och partner på Lindskog Malmström Advokatbyra, som jobbar mycket med konkurser.

Tunga näringslivsprofiler

Styrelsen i Northvolt  som bland annat består av ordföranden Tom Johnstone, medgrundaren Carl-Erik Lagercrantz, näringslivsprofilen Susanna Campbell och Northvolts vd Peter Carlsson kan alltså bli tvungen att stå för skulden personligen.

“För bolag med många anställda och omfattande momsbetalningar så kan det bli mycket pengar”, säger Erik Öhrskog.

Hur pass vanligt är det att Skatteverket verkligen driver in skulden?
“När det gäller mindre bolag kanske det inte är värt det, men när det rör stora skuldbelopp där det finns rimliga möjligheter att driva in medel till statskassan är det inte osannolikt att Skatteverket agerar”, säger han.

Bedömare som Breakit har talat med säger att det är svårt att bedöma exakt hur stort belopp Northvolt ska betala i form av skatter i oktober, men att det kan handla om hundratals miljoner eftersom bolaget har så många anställda som det ska betalas arbetsgivaravgifter för.

Northvolts styrelse

  • Tom Johnstone - Tillförordnad styrelseordförande, tidigare vd på SKF
  • Carl-Erik Lagercrantz - Vice ordförande i Northvolt, och vd på Vargas Holding (som han driver tillsammans med Harald Mix)
  • Sebastien Gagnon - Styrelseledamot, representerar storägaren Goldman Sachs
  • Susanna Campbell - Investerare och styrelseproffs
  • Peter Carlsson - Verkställande direktör på Northvolt
  • Barbara Frei-Spreiter - Vice verkställande direktör för industriell automation på Schneider Electric
  • Sven Fuhrmann - Chef för investeringar på Volkswagen-gruppen

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer