Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med SEB

De har metoden som bidrar till social trygghet – prisas för hållbart entreprenörskap

Artikel bild
Nour Habib, grundare Trygg Rätt.

Genom att skapa hållbar förändring arbetar Trygg Rätt för ökad social trygghet och minskad kriminalitet hos ungdomar. Deras metod har redan hjälpt många att ta sig in i arbetslivet. Det gör dem till vinnare i kategorin Community under SEB Next Awards – SEB:s pris för att hylla hållbart entreprenörskap.

Trygg Rätt grundades av Nour Habib som en reaktion på egna erfarenheter av att försöka hitta sin plats i samhället. Med en positiv metod baserad på goda förebilder, självkänsla och lokal förankring, bestämde han sig för att försöka bygga en organisation som kunde skapa en stabil grund för hållbar social förändring.

En reaktion som skapade en modell 

”Det började med att jag tänkte, vad kan jag göra för att göra mina föräldrar stolta över mig?” säger Nour Habib. 

Nu arbetar Trygg Rätt med att förebygga kriminalitet och skapa ökad trygghet hos ungdomar i flera lokala projekt. På kort tid har man redan hjälpt drygt 100 ungdomar att lämna kriminaliteten och etablera sig i arbetslivet. Det kan översättas till hela 76 procent av de som gått programmet, en ovanligt hög andel för den här typen av åtgärder.

I korthet går varje insats igenom tre projektfaser, som tillsammans syftar till att skapa en hållbar samhällsutveckling i det specifika området eller stadsdelen. Ett etableringsprojekt startas och följs av ett eller flera fältprojekt för att avslutas med ett lokalprojekt.

Tre viktiga faser

Under etableringsfasen samlas information om den lokala situationen. Nyckelpersoner och intressenter identifieras, och tillgängliga resurser kartläggs. Allt dokumenteras i en förstudie som sedan fungerar som underlag för att ta beslut om att påbörja ett fältprojekt.

I nästa fas, eller fältprojektet, arbetar Trygg Rätt med att identifiera deltagare och hjälpa dem formulera sina egna mål. Man hittar samt genomför utvecklingsaktiviteter och föreläsningar för att få ut ungdomarna i arbete eller utbildning. Alla aktiviteter riktas in på att stärka deltagarnas självkänsla och självförtroende, samt etablera en positiv syn på samhället och framtiden.

Efter att ett eller flera fältprojekt genomförts och utvärderats är det sedan dags för lokalprojektet som utgör den sista fasen. Det syftar till att skapa en hållbar social utveckling i det aktuella området genom att förbättra livsvillkor och säkerhet för ungdomarna och därigenom invånarna i området. Lokalprojektet startar med förberedelser och planering för uppstart av en utvecklingslokal, och avslutas när utvecklingslokalen är väletablerad och redo att lämnas över till förvaltning.

Här kan du läsa mer om SEB Next Awards och årets vinnare.

Som ringar på vattnet

Lokalprojekten utvecklas sedan och leds av kända lokala förebilder i samarbete med lokala näringsidkare, tillsammans med ungdomarna själva för att skapa en kontinuerlig och positiv närvaro i området. Allt för att fungera som inspirationskällor och förebilder för andra ungdomar i området samt skapa en grund för positiva kedjereaktioner.

Med de imponerande resultaten i ryggen drivs arbetet nu vidare med nya insatser för ökad social trygghet och minskad kriminalitet bland ungdomar. Utifrån personliga erfarenheter har Trygg Rätt skapat en verkligt hållbar modell som bygger på samverkan mellan lokala eldsjälar och förankring i lokalt näringsliv.

Läs mer om SEB Next Awards och årets vinnare här!

Läs mer