Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Jens Nylander har hittat 100.000 fel på Bolagsverket: "Kriminella kan skicka in vad som helst"

Artikel bild
Jens Nylander är serieentreprenör och har grundat flera techbolag. Foto: Daniel Ivarsson

Jens Nylander tar åter till AI för att upptäcka fusk och fel. Den här gången har hans verktyg läst bokslut som lämnats in till Bolagsverket i år – och upptäckt 100.000 fel.

“Bolagsverkets system tar emot vilket skräp som helst”, säger entreprenören.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

"Kriminella kan skicka in vad som helst", säger Jens Nylander till Affärsvärlden.

Entreprenören har varit i farten igen med sitt AI-verktyg Oremo. Jens Nylander har gjort det till sin mission att avslöja fusk och fel i det offentligas användning av skattemedel. Nu har han också granskat hur många fel som förekommer i årsredovisningar som har skickats in till Bolagsverket. 

Svaret är: Många. Det förekom 100.000 fel i 300.000 granskade bokslut. Det kan handla om allt från att siffrorna kommer från ett helt annat bolag eller att bolagsnummer saknas. 

I ett särskilt graverande exempel ökade ett konsultbolags intäkter från 30.000 kronor till 132 miljoner kronor utan någon redovisning av hur det gått till, vilket får Jens Nylander att misstänka penningtvätt. 

Till skillnad från Skatteverket så kräver Bolagsverket inte bolagsnummer eller personnummer. Det finns inte heller en möjlighet till samkörning mellan myndigheterna. 

Bolagsverkets Therese Frennberg säger till Affärsvärlden att myndigheten inlett en formell granskning. 

“Bolagsverket kommer att göra vad vi kan för att förbättra kvalitén i inlämning av årsredovisningar och detta är en prioriterad fråga”, säger hon till Affärsvärlden. 

Läs mer om Jens Nylanders granskning här och hans tidigare granskningar här och här

LÄS ÄVEN: Här är Jens Nylanders nya AI-bolag: “Inget mumbo-jumbo”

Vill du lyssna på Jens, djupdyka i strategier och höra det det senaste om SaaS? Gör som branschledarna och säkra plats för dig och ditt team på SaaS Summit den 24 oktober– årets viktigaste mötesplats för beslutsfattare inom SaaS! 

Läs mer