På måndagen kom domen som satte punkt för en segdragen historia. I korthet handlar det om att Spotify vill att uppemot 250 anställda i Sverige ska kunna jobba nattetid, något såväl Arbetsmiljöverket som Förvaltningsrätten sagt nej till. Bolaget överklagade till Kammarrätten – som också skakade på huvudet. Någon dispens kommer inte på fråga.
“Kammarrätten bedömer att Spotify AB:s behov av nattarbete inte medför att det finns sådana särskilda skäl som krävs för att medge en avvikelse från förbudet mot nattarbete”, skriver Kammarrätten i domen.
Spotify å sin sida hävdar att nattarbetet är nödvändigt för att garantera musiktjänstens tillgänglighet.
“Uppgifterna flyttas till kollegor i andra länder eftersom det är driften under just natten som behöver säkras”, säger Julia Levander, Spotifys talesperson, till Breakit.
Hennes besked följer indikationer från Spotify och vd Daniel Ek om att bolaget planerade att flytta de berörda arbetsuppgifterna.
”Jag tror att alternativet för oss, tyvärr, är att troligtvis behöva lägga en del av on call-servicen i andra territorium”, sade Daniel Ek i ett anförande till personalen i början av 2024 enligt vad Breakit rapporterade då.
Breakit har ställt ett antal följdfrågor till Spotify, bland annat gällande till vilka länder den berörda verksamheten flyttas och om medarbetarna i Sverige riskerar att bli av med sina anställningar på grund av domen.
Vi har vid tidpunkten för den här publicering inte fått svar på de frågorna, men till tidningen Kollega säger Julia Levander att ingen har blivit av med sin anställning som en direkt följd av flytten. Lösningen har istället blivit att göra om de berördas schema.
”Då beredskapstjänstgöring är avgörande för att Spotify ska kunna upprätthålla sin service så är flytten redan nästan helt genomförd. Det är ca 250 medarbetare som berörts av förändringen i deras arbetsschema”, säger Julia Levander till tidningen.