Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

PearAI kopierade annat AI-bolag – backas av Y Combinator

Artikel bild
Duke Pan, grundare av det kritiserade – och kopierade – bolaget. Foto:Press/Istockphoto/Montage

Nu kritiseras den högprofilerade inkubatorn.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Den amerikanska inkubatorn Y Combinator har tagit in en drös nya bolag och ett har väckt särskilt stort intresse. Det handlar inte om att startupen har en genial originalidé direkt. Snarare tvärtom. 

AI-bolaget PearAI:s lansering i helgen har väckt stor ilska på bland annat X. Detta efter att bolagets grundare Duke Pan erkänt att han tack vare öppen källkod klonade ett annat Y Combinator-backat AI-bolag, Continue. PearAI satte sedan sin egen licens på bolaget – Pear Enterprise License – skriven av ChatGPT, skriver Techcrunch.

Just licensieringen av öppen källkod beskrivs som det största snedsteget från startupen då själva syftet med öppen källkod är att lära av varandra, bidra och bygga tillsammans. 

Nu har något av en hatstorm blåst upp på X, vilken inte lugnade sig när Duke Pan själv skrev att han ”lämnat ett 270.000 dollar-jobb på Coinbase” för att bygga sin startup. 

Y Combinator har ryckt ut till PearAI:s försvar men hamnade själva i skottgluggen. 

Hela storyn är ett exempel på ”YC:s förfall” eftersom det accepterar ett bolag som ”inte är mer än en kodbaserad kopia av ett annat YC-backat bolag”, skriver techbloggaren Sven Schneiders

Kanske får man ge AI-bolaget viss kredd för originalitet då det åtminstone valde en annan frukt än äpple att döpa sitt techbolag efter.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer