Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Teslas sjuka drag – cheferna åker hem till anställda för att ”inskärpa arbetsmoral”

Artikel bild

De kommer inte direkt med några “krya på dig”-kort.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Det börjar bli förkylningstider i Sverige. Troligtvis snörvlas och hostas det även på sydligare breddgrader, som i Tyskland. Men att vara hemma sjuk som Tesla-anställd vid Grünheide-fabriken kan komma till ett högt pris. Risken är att chefen kommer förbi – och inte med blommor, halstabletter och soppa. Istället vill de “inskärpa arbetsmoralen”, skriver Fortune som hänvisar vidare till Handelsblatt

Tidningen har tagit del av interna dokument som visar att Tesla skickat hem chefer till runt 30 sjukskrivna anställda. Enligt uppgifter ska dessa besök inte ha mötts med öppna armar från de anställda, så till den grad att dörrar ska ha slängts i ansiktet och polisen ska ha tillkallats vid några tillfällen. 

Fabrikschefen André Thierig ställer sig bakom bolagets policy med hembesök. Enligt chefen så utnyttjar de anställda Tysklands generösa socialsystem. Han säger vidare att siffror visar att det är fem procent vanligare med sjukdomsfall på fredagar och på kvällar och helger. 

Tesla har sett en spik i sjukskrivningarna jämfört med övriga fordonsindustrin i Tyskland. Bara i augusti ökade de med 17 procent, vilket fått Elon Musk att reagera. Facket IG Metall, som representerar en del av de 12.000 fabriksanställda, säger att det är hårda arbetsvillkor och långa pass som leder till sjukskrivningarna.  

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer