Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Nu tankar han Klarna-aktier: “Tar ett bet på att de löser ägartjafset”

Artikel bild
Techprofilen Tommy Jacobson köper Klarna-aktier och hoppas att grundarna ska sluta bråka.

Techinvesteraren Tommy Jacobson är på väg att starta två nya fonder med ett kapital på tillsammans över 1 miljard.
Samtidigt trycker han in 20 miljoner av sina privata pengar i betaljätten Klarna. 

“Största ägaren Sequoia kommer se till att grundarna håller käften och jobbar på”, motiverar han sin investering.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Tommy Jacobson är en av Sveriges mer färgstarka techinvesterare. Det var bara några år sedan som den idag 66-årige profilen gick sin sista tävlingsmatch i thaiboxning och han har varit öppnare än de flesta andra i näringslivet kring sin mentala hälsa.

Som investerare har han en rad riktigt framgångsrika placeringar på meritlistan. Tommy Jacobson investerade bland annat tungt i telefonappen Truecaller innan börsnoteringen, var en av de första investerarna i spelbolaget Unibet och har tjänat stora pengar på att vara tidigt in i miljardbolaget Marshall. I det sistnämnda bolaget kontrollerar han fortfarande cirka 7,5 procent tillsammans med en handfull andra medinvesterare.

En blir tre på Zenith

Sedan ett antal år tillbaka driver Tommy Jacobson riskkapitalbolaget Zenith och nu flaggar han för en rejäl expansion av verksamheten. Två nya förvaltare har rekryterats, Oliver Molander och Dany Bidar, och planen är att gå från en till tre fonder de kommande månaderna.

“I dag har vi en fond på 500 miljoner kronor. Under första kvartalet nästa år ska vi stänga en ängelfond på 150 miljoner kronor och lite senare nästa år startar vi en secondary-fond på 1 miljard i kapital”, berättar Tommy Jacobson.

Ängelfonden ska göra investeringar i riktigt tidiga skeden. Tommy Jacobson räknar med att det blir uppemot ett 50-tal bolag som kommer ingå i fonden. “Secondary” är ett finansuttryck som syftar på handel i lite större onoterade bolag, företrädesvis i tech-segmentet.

“När värderingarna tryckts ned i många bolag har det uppstått väldigt bra möjligheter i andrahands-marknaden. Där ska vår secondary-fond agera”, säger Tommy Jacobson.

Positiv till framtiden

Han är generellt väldigt positiv till investeringar i onoterade techbolag utanför börsen för närvarande. 

“Jag tror 2025 blir ett bra år både utanför och på börsen. Vi har haft krig i Ukraina, det brinner i Mellanöstern och räntorna har varit uppe på 4,5 procent. Det borde nästan ha utlöst en depression men börsen är istället på topp”, säger Tommy Jacobson och fortsätter:

“Nu har allt negativt som kan hända hänt. Jag tror vi har två riktigt bra år framför oss och särskilt onoterade bolag kommer att gå bra.

Varför då?

“Jämfört med börsen är ju onoterade bolag generellt extremt nedtryckat. Vi kommer få se en revansch för onoterat, det är vad jag positionerar mig för”.

Samtidigt avslöjar Tommy Jacobson att han bara för några dagar sedan köpte en relativt stor aktiepost i betalbolaget Klarna.

“Tidigare har det varit så krångligt att komma in i den aktien på grund av hembudsavtal men nu hörde en mäklare av sig och jag slog till och köpte för 20 miljoner privat”, säger Tommy Jacobson.

Nu får det vara slutbråkat

Det har under en längre tid cirkulerat obekräftade uppgifter om att de två Klarna-grundarna Victor Jacobsson och Sebastian Siemiatkowski inte dra jämnt. Osämjan ska bland annat ha bottnat i att Sebastian Siemiatkowski försökt stärka sin makt i bolaget med hjälp av röststarka aktier. Tommy Jacobson har också tagit del av ryktena men räknar kallt med att de påstådda meningsskiljaktigheterna ska redas ut i god tid innan noteringen som väntas ske nästa år:

“Jag tar ett bet på att dom löser ägartjafset. Största ägaren Sequoia kommer se till att grundarna håller käften och jobbar på”, säger Tommy Jacobson.

Han lyfter fram ytterligare en faktorer till varför han gör investeringen i Klarna som för närvarande värderas till 11 miljarder dollar:

“Bolaget kommer noteras i New York och där kommer värderingen bli mycket högre än i Europa. Financial Times spekulerar i 20 miljarder dollar och det är ungefär det jag också hoppas på.”

Läs mer