Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med Sveriges Ingenjörer

Så mycket tjänar Sveriges ingenjörer 2024 (och så säkrar du en bra lön)

Johan Kreicbergs, Sveriges Ingenjörer.

Arbetsmarknaden för ingenjörer trotsar konjunkturen och är fortsatt stark.
Men många i branschen undrar om de har en skälig lön – här är verktyget som ger svaret.
”Underlaget är 74 000 ingenjörer, så man får en väldigt bra bild av löneläget”, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

Sverige är mitt inne i en lågkonjunktur, som förvärras av ett instabilt geopolitiskt läge. De senaste åren har antalet arbetssökande ökat stadigt i landet – men ingenjörerna går mot strömmen.

Orosmomenten har varit många under ett par år, och vi har sett hur mängden varsel har ökat i vissa industrier, nu senast bland annat på Northvolt. Men vår erfarenhet säger att de ingenjörer som blir av med jobbet oftast snabbt får ett nytt igen. Vi har en arbetslöshet på endast 1,3 procent bland våra medlemmar, vilket är väldigt lågt jämfört med många andra yrkesgrupper. Endast läkare och officerare har en lägre siffra”, berättar Johan Kreicbergs.

Techbranschen skriker efter ingenjörer

Han nämner försvarsindustrin som ett exempel på arbetsgivare som suger upp arbetssökande ingenjörer för att möta den kraftigt ökande efterfrågan.

Techbranschen är en annan urstark arbetsgivare för landets ingenjörer.

”De som har valt en inriktning mot programmering och data har länge varit väldigt efterfrågade. Där har arbetslösheten varit låg under en längre tid, men andra branscher börjar närma sig liknande siffror”, säger Johan Kreicbergs.

Ingenjörer som byter jobb, förbereder inför sitt årliga lönesamtal, eller kommer ut på sin första arbetsplats, bör enligt Johan vara väl medvetna om hur eftertraktade de är.

”Möjligheten till distansarbete har öppnat upp nya möjligheter för våra medlemmar. Om man bor på en mindre ort med få industriföretag så har man inte haft många jobb att välja mellan, och det har även arbetsgivarna varit medvetna om. Nu kan ingenjörer bredda sina jobbsök utan att behöva rycka upp familjen, vilket höjer konkurrensen om arbetskraften ytterligare.”

Så ska du tänka vid en löneförhandling

Här kommer ett par tips från Sveriges Ingenjörer om hur du kan gå till väga för att få en lön som du är nöjd med:

  • Ta reda på löneläget

Beroende på vilken bransch och region du ska jobba i kan lönerna variera. Se till att du har koll på löneläget där du söker jobb. Med Sveriges Ingenjörers löneverktyg – Saco Lönesök – får du information om 74 000 medlemmars löner, och kan matcha ålder, erfarenhet, plats och bransch för att få en så bra uppfattning som möjligt om vilken lön du bör kräva.

Se ett smakprov på lönestatistiken för ingenjörer här.

  • Matcha lönen med din kompetens

Din kompetens är viktig och efterfrågad och dessutom har du ett gott marknadsläge. Nyttja den situationen. Se till att din lön är marknadsmässig och motsvarar din kompetens och erfarenhet.

  • Nytt jobb – högre lön

Hur mycket din förra arbetsgivare betalade för dina tjänster är inte relevant för din nya arbetsgivare. Nytt jobb, högre lön är inställningen du ska ha. Något som även gäller när du byter tjänst hos din nuvarande arbetsgivare.

  • Förbered ditt löneanspråk – och sätt rätt lönenivå direkt

Genom att göra din research och använda Saco Lönesök kan du förbereda ett välgrundat och seriöst löneanspråk. Se till att du har en prutmån så att du kan förhandla kring nivån på din nya lön. Undvik att hamna i en situation där arbetsgivaren lovar framtida höjningar som argument till varför du får en lägre lön just nu.

LÄS MER: Är du ingenjör? Därför bör du också vara medlem i Sveriges Ingenjörer.

 

Läs mer