Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Bianca Ingrossos hemliga plan – ägarna kan få ut kvarts miljard från Caia Cosmetics

Artikel bild
har hon också byggt upp ett av Sveriges snabbast växande och lönsamma e-handelsbolag, Caia Cosmetics. Foto: TT/Montage

Processen att ta in en ny storägare i entreprenören Bianca Ingrossos miljardbolag Caia har pausats.

Enligt Breakits källor förhandlar bolagets ägare nu istället om en ny finansieringslösning med två svenska storbanker.

Går förhandlingarna i mål kommer bolaget kunna dela ut uppemot en kvarts miljard kronor på ett bräde.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Bianca Ingrosso är för de flesta svenskarna mest känd för att hon är en av landets största influencers. Men de senaste åren har hon också byggt upp ett av Sveriges snabbast växande och lönsamma e-handelsbolag – Caia Cosmetics.

Förra året omsatte skönhetsbolaget 569 miljoner kronor och gjorde ett rörelseresultat på 179 miljoner kronor. Enligt ett prospekt som gick ut till potentiella investerare före sommaren så är omsättningsprognosen 781 miljoner kronor för 2024. I samma prospekt framgår att rörelseresultatet före avskrivningar (EBITDA) väntas öka med över 20 procent till 240 miljoner kronor.

Blev ingen deal

Bakgrunden till detta prospekt är att huvudägaren i Caia, riskkapitalbolaget Verdane, sonderat marknaden för en försäljning. Men trots ett stort initialt intresse lyckades inte Verdane få någon köpare på kroken och Breakit rapporterade förra veckan att försäljningsprocessen lagts på is.

Orsaken var helt enkelt att de gamla ägarna i Caia ville ha mer betalt än vad de potentiella köparna var beredda att betala.

Hemliga planen

Men nu har ägarna bakom Caia istället dragit igång vad som ser ut att vara plan B. Enligt Breakits uppgiftslämnare förhandlar nämligen Caia med två svenska storbanker, Nordea och Swedbank, om ett nytt lån.

Bakgrunden är följande:

  • Vid årsskiftet uppgick de långfristiga skulderna i Caias ägarbolag Beauty Icons Holding till 0 kronor. För ett stabilt företag som Caia är det inga problem att ha en belåning motsvarande två till tre gånger rörelseresultatet före avskrivningar. Det innebär att Caia utan problem skulle kunna låna minst 500 miljoner kronor till förmånliga villkor.
  • Enligt Breakits källor är dock planen att låna runt 250 miljoner kronor.
  • Caia har inget direkt behov av dessa pengar i verksamheten då det finns andra finansieringslösningar för den dagliga verksamheten. 
  • Om Caia kommer överens med någon av bankerna så öppnar det för en extra aktieutdelning till ägarna på runt en kvarts miljard kronor.

Breakit har varit i kontakt med representanter för huvudägaren Verdane (som äger drygt 60 procent av Caia) men de vill inte kommentera uppgifterna.

Läs mer