Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Northvolts techhubb i Stockholm skyddas från varsel – huvudkontoret tar hela smällen

Artikel bild
Northvolts vd Peter Carlsson. Foto: TT/montage

De 300 medarbetarna på Northvolts anläggning för teknikutveckling i Stockholm – Northvolt Engineering Hub – skyddas från batteribolagets nedskärningar, kan Breakit avslöja.

De 200 tjänsterna som ska bort från Stockholm gäller istället anställda på huvudkontoret på Kungsholmen.

Martina Karpmyr

Martina Karpmyr

martina@breakit.se

Reporter

För drygt tre år sedan flyttade Northvolt in i den gamla postterminalen i Tomteboda strax utanför Stockholms stadskärna. Den 4.000 kvadratmeter stora lokalen blev hem åt techhubben Northvolt Systems Engineering Hub.

Grannar i det nyrenoverade och kulturhistoriskt skyddade fastighetskomplexet blev bland andra Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Ett stenkast bort sitter, med samma hyresvärd, ett annat krisande batteribolag – Polarium, som huserar på 2.000 kvadrat. 

Likt Northvolt backas även Polarium av finansmännen Carl-Erik Lagercrantz och Harald Mix genom det gemensamma investmentbolaget Vargas. 

Idag jobbar ungefär 300 av Northvolts anställda i lokalerna med att utveckla batterisystemprodukter. Hubben samarbetar, enligt Northvolts hemsida, huvudsakligen med Northvolts fabrik i Gdansk, Polen. 

Nu kan Breakit avslöja att personalen i Tomteboda, som är anställda vid koncernens dotterbolag Northvolt Systems, inte omfattas av måndagens varsel. 

Northvolt: 1600 anställda ska bort 

På måndagen varslades 1600 av Northvolts anställda i Sverige om uppsägning på grund av arbetsbrist. 1000 personer kommer att sägas upp i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 ska sägas upp i Stockholm. 

“Det beslut som meddelats i dag är både utmanande och smärtsamt. Jag och alla mina kollegor på Northvolt kommer att göra allt vi kan för att stötta de kollegor som så småningom kommer att lämna bolaget”, sa vd:n Peter Carlsson

Totalt berör personalnedskärningarna runt 20 procent av de anställda på global nivå. Förra året hade Northvolt i genomsnitt 5300 anställda globalt. 

I Stockholm har Northvolt cirka 800 anställda, uppger bolagets presschef Nathalie Bruno för Breakit via mejl. 300 av dessa är anställda vid Northvolt Systems, alltså utvecklingsavdelningen i Tomteboda strax norr om centrala Stockholm. 

Resterande Northvolt-anställda i huvudstaden arbetar på huvudkontoret “Volthouse” på Kungsholmen. Enligt hemsidan handlar majoriteten av tjänsterna där om ekonomi, kommunikation, hållbarhet och andra stödfunktioner.

Söker "strategiska partnerskap” till techhubben 

Dotterbolaget Northvolt systems inkluderar också koncernens anläggning i Gdansk i Polen, där energilagringssystem tillverkas. 

När Northvolt för ett par veckor sedan presenterade sin första del av den så kallade strategiska översynen meddelades bland annat att koncernen kommer att satsa på att säkra en “framgångsrik framtid för Northvolt Systems, inklusive Northvolt Dwa i Gdansk”. 

Till verksamheten i Gdansk ska Northvolt söka “strategiska partners”, vilket brukar betyda medfinansiärer i någon form.

Nu kan Breakit berätta att samma sak gäller den svenska utvecklingsavdelningen i Stockholm.

“Då Northvolt utforskar strategiska partnerskap för att stödja Northvolt Systems, är anställda på Northvolt Systems inte inkluderade i fackliga förhandlingar om övertalighet vid denna tidpunkt. Mer information om strategiska partnerskap kommer att delas när det är möjligt och lämpligt”, säger Northvolts Nathalie Bruno till Breakit och fortsätter:

“De fackliga förhandlingarna om övertalighet inkluderar Northvolts administrativa funktioner, som huvudsakligen är baserade i Stockholm. I takt med att vi minskar vår verksamhets omfattning avser vi att minska storleken på administrativa funktioner”, fortsätter hon. 

De som omfattas av varslet i Stockholm är alltså det som Northvolt kallar “corporate functions” – det vill säga administrativ personal och stödfunktioner på huvudkontoret. 

Eftersom bolaget vill ta bort 200 tjänster i Stockholm – men Northvolt Systems är undantaget – blir konsekvensen att det är på huvudkontoret de 200 tjänsterna ska försvinna. Det skulle i så fall innebära att huvudkontorets personalstyrka bantas med 40 procent.

Unionen har medlemmar hos Northvolt i Stockholm men uppger för Breakit att fackförbundet inte har några kommentarer kring de pågående förhandlingarna. 

Markus Evers, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, bekräftar att de anställda på Northvolt Systems inte är en del av förhandlingarna kring arbetsbrist. 

"Utifrån den information vi har i dag har vi medlemmar som kommer beröras i det som benämns som "corporate functions", exempelvis består en del av corporate functions av IT", säger han till Breakit via mejl. 

Den så kallade Akademikerföreningen på Northvolt, en grupp lokala fackliga representanter valda av medlemara, företräder Northvolt-anställda som är med i ett Saco-förbund. 

Akademikerföreningen på Northvolt representerar 150 medlemmar i Stockholm, 250 i Västerås och 200 i Skellefteå. Majoriteten av dessa är med i Sveriges Ingenjörer. 

Vet du mer? Tipsa reportern på martina@breakit.se – du har källskydd och får vara anonym.

Läs mer