Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Turbulent på Isabella Löwengrips nya satsning – ny vd blev kortvarig

Artikel bild
Karin Whitlock, Carl Ljung och Isabella Löwengrip: Foto: Press/Montage.

Halva personalen har redan fått lämna på Safetech-bolaget Plegium – och ägarna har tryckt in nytt kapital för att hålla bolaget ovanför ytan.

Nu fortsätter turerna inom det Isabella Löwengrip- backade bolaget. Vd:n Karin Whitlock gör sorti – endast ett och ett halvt år efter att hon började.

“Det har varit en turbulent tid”, säger medgrundaren som tar över vd-posten.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

När safetech-uppstickaren i somras kom med sitt bokslut för det gångna året var det tydligt att det hade varit tufft. 

“Förra året var ett omställningsår för Plegium, där fokus har varit lönsamhet. Vi drog ned kraftigt på personalstyrkan med något ökad omsättning. Vi hade en för stor organisation under första halvåret vilket vi adresserade och gjorde därefter en kraftig resultatförbättring sista kvartalet”, skrev vd:n Karin Whitlock i ett mejl till Breakit i augusti. 

Men turerna inom bolaget tycks inte vara över än. 

Nu lämnar nämligen Karin Whitlock vd-rollen och bolaget bakom sig, ett och ett halvt år efter att hon klev in som vd.  

I ett inlägg på Linkedin skriver hon att tiden har kommit för henne att gå vidare från bolaget “efter en intensiv och händelserik resa.” 

“Tillsammans har vi genomfört ett stort förändringsarbete och jag lämnar nu ett företag som står nära lönsamhet och har gjort en strategisk förflyttning mot mer B2B-försäljning och återkommande intäkter”, heter det i inlägget.

Vad hon ska göra nu tycks vara oklart eftersom hon även skriver att hon söker efter nya spännande utmaningar. 

Bolaget har fått uppleva tämligen frekventa vd-byten de senaste åren. Under 2022 var ena medgrundaren Henrik Frisk företagets högsta chef. Året efter klev han av posten och Karin Whitlock blev vd istället. Nu, omkring ett år senare, gör hon sin sorti och medgrundaren Carl Ljung tar istället på sig vd-hatten. 

Vd-skapet på bolaget är däremot inte något främmande för honom, då han hade rollen under bolagets första fyra år. När han lämnade tjänsten satt han kvar i Plegiums styrelse. 

“Nu är det dags för en ny tillväxtresa i Plegium. Det har varit en turbulent tid utan särskilt hög tillväxt, men nu ser jag fram emot en rolig tid framöver och expandera försäljningen”, säger Carl Ljung när Breakit ringer upp. 

“Bolaget har hittills huvudsakligen varit ett B2C-varumärke i Norden, men nu ska vi utveckla vår B2B-lösning och sälja säkerhetslösningar till företag. Vi har redan bra referenskunder inom rättsväsendet i USA och hos olika transportföretag och skolor, både där och i Sverige. Nu ska vi skala upp”, säger han. 

Hur kommer det sig att Karin Whitlock slutar som vd?

“Det är av personliga skäl”, säger Carl Ljung.

Varför har bolaget haft så många vd-byten under bara några år?

“Det har varit en turbulent tid. Pandemin var inte särskilt bra för försvars- och safetech-branschen och det har varit svårt att expandera. Det är väl egentligen anledningen.” 

Företaget har tidigare tagit in externa medel, däribland från Isabella Löwengrip, som gjorde vad man kan kalla hennes comeback i näringslivet genom investeringen.  

Karin Whitlock har avböjt att kommentera.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer