Sök ikon

Krisbeskedet i Skellefteå – 1600 kan tvingas lämna Northvolt

Artikel bild
Peter Carlsson, grundare och vd för Northvolt. Foto: TT

Northvolt befinner sig i kris. För två veckor sedan ställde sig batteribolaget på bromsen.

Nu kommer nästa besked – efter ett extrainsatt möte i Skellefteå. Var fjärde anställd, totalt 1600, väntas bli av med jobbet i Sverige när bolaget drar ner på takten.

”Smärtsamt”, säger Peter Carlsson.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Under måndagen kallade vd:n Peter Carlsson till extrainsatt krismöte för alla anställda på Northvolt. På plats i Skellefteå meddelade toppchefen för det krisande bolaget att 1600 personer kommer att sägas upp på grund av arbetsbrist i Sverige, varav 1000 är i Skellefteå och 400 i Västerås. 200 personer kommer att sägas upp i Stockholm. 

Expansionen av Northvolt Ett kommer att pausas, var ett annat budskap från Peter Carlsson, vilket också framkommer i ett pressmeddelande från företaget. Även i Västerås kommer bolaget att dra ner tempot, bland annat inom utvecklingen. 

I pressmeddelandet pekas det på utmaningar i det makroekonomiska klimatet. 

”Medan momentum är fortsatt starkt för elektifieringen så kommer vi säkerställa att vi vidtar rätt åtgärder vid rätt tillfälle för att stå emot motvinden på fordonsmarknaden och ett bredare industriklimat”, säger Peter Carlsson i ett uttalande.

Han kallar dagens besked för både utmanande och smärtsamt. Även om Northvolt minskar sina ambitioner på kort sikt så vill bolaget lägga grunden för en europeisk batteritillverkning. Dagens besked ska bädda för framtida tillväxt, heter det. 

”Vi är övertygade om att vi kan komma förbi dessa utmaningar starkare och smidigare samtidigt som vi fortsätter framåt i vårt arbete för att bidra till ett mer hållbart samhälle.”

Var fjärde i Sverige

Personalnedskärningarna berör omkring 20 procent på en global nivå och 25 procent i Sverige, enligt Northvolt. Under 2023 hade Northvolt ett medelantal anställda på 5300 anställda globalt. 

Daniela Maniaci är HR-chef på Northvolt.

”Idag är en av de mest utmanande tillfällena i vår bolagsresa, när vi tvingas inse den svåra verkligheten som är personalnedskärningar. Vår prioritet är att ge så mycket stöd som möjligt till hela personalen och särskilt de som påverkas av arbetsbrist.”

Nu är det fackliga förhandlingar som tar vid. 

”Att förlora sitt arbete är tungt och många medlemmar har nu en tuff tid framför sig. Vår uppgift nu är att stötta våra medlemmar och bidra till att de snabbt hittar nya arbeten”, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, efter måndagens besked. 

IF Metalls biträdande avtalssekreterare Simon Petersson:

”IF Metall har ända sedan Northvolts etablering avsatt stora resurser för organisering, utbildning och arbetsmiljöarbete på företaget. Nu tvingas förbundet i stället rikta all den styrkan på förhandlingar för att säkra bästa möjliga förutsättningar för våra medlemmars framtid."

Har presenterat krisplan

Det var för två veckor sedan som Northvolt presenterade sin krisplan för att säkra den finansiella stabiliteten i jättesatsningen efter en skakig tid präglad av problem i produktionen och förseningar. Krisplanen följde uppgifter om att bolaget misslyckats med att ta in 15 miljarder kronor i en nyemission. 

En del av verksamheten i Skellefteå lades i malpåse, expansionsplaner skrotades, en ny partner eller ägare söktes till verksamheten i polska Gdansk. Och så varslade bolaget om nedskärningar. Då var det inte klart hur många medarbetare som neddragningarna skulle beröra. 

LÄS MER: De kan förlora över 40 miljarder – här är de 48 största ägarna i Northvolt

Läs mer