Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Flera sminkprodukter innehöll PFAS – nu får Bianca Ingrossos Caia Cosmetics böta 25.000 kronor

Artikel bild
Succén fortsätter för Bianca Ingrossos Caia Cosmetics. Foto: TT/Montage

Bianca Ingrossos skönhetsbolag Caia Cosmetics döms att betala böter. Detta efter att PFAS hittats i bolagets produkter.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Bianca Ingrossos succébolag Caia Cosmetics polisanmäldes av Kemikalieinspektionen efter att man hittat ett så kallat PFAS-ämne i flera av Caias ögonpennor. Nu står det klart att Caia gått med på ett strafföreläggande. Företaget ska betala 25.000 kronor i böter.

Caia har tagit bort de anmälda produkterna och medger att hanteringen inte var optimal. 

”På Caia agerade vi inte snabbt nog på att ingrediensen lagts till på begränsningsbilagan och produkterna borde direkt ha tagits ur sortimentet. Vi ber våra kunder om ursäkt för detta. Vi har skärpt våra processer för att detta inte ska kunna hända igen”, skriver bolaget i en kommentar. 

För den som inte vet är PFAS en samling högfluorerade ämnen och industriellt framställda kemikalier som har använts i stekpannor, funktionskläder och impregneringssprejer. Två av de mest kända PFAS-ämnena är misstänkt cancerframkallande och kan vara hormonstörande. Kemikaliegruppen är inte bara potentiellt hälsofarlig, den är också dålig för miljön eftersom den är extremt svårnedbrytbara. 

Bara ett fåtal av alla tusentals PFAS-ämnen är förbjudna i dagsläget men det kan komma att ändras. EU håller just nu på med en bredare utredning.

Konkurrenten får också böta

Caia var för övrigt inte det enda skönhetsmärket som anmäldes för farligt PFAS-innehåll. Det gjorde även LH Cosmetics, med influencern Linda Hallberg i spetsen. 

I våras visade en granskning som Veckorevyn hade gjort att bolaget sedan 2021 känt till att en sminkpenna innehåller just PFAS. Ändå planerade LH Cosmetics att sälja slut hela lagret så sent som för några månader sedan. 

Nyligen intervjuades LH Cosmetics vd Linda Hellqvist i Breakit. Då sa hon så här om varför bolaget tänkte sälja slut lagret istället för att stoppa försäljningen av PFAS-pennan: 

“Vi har noga följt turerna kring PFAS sedan 2020 och redan då tog vi beslut att formulera om de Crayons som innehöll PFAS-ämnen. Tillsammans med svenska branschorganisationen KoHF och jurister hos våra fabriker har vi gjort vårt yttersta för att tolka de nya regelverken kring kemikaliegruppen och agerade utifrån att beslut om utfasning rådde, snarare än förbud.”

Även LH Cosmetics har fått en bot på 25.000 kronor.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Det här är PFAS

PFAS, eller per- och polyfluorerade alkylsubstanser, är en grupp syntetiska kemikalier som används i industriella och konsumentprodukter för deras vatten-, fett- och smutsavvisande egenskaper. De är kända som "evighetskemikalier" eftersom de är extremt svåra att bryta ner i miljön och kan ackumuleras i levande organismer. PFAS har kopplats till hälsoproblem som cancer, leverskador, immunförsvarsproblem och hormonstörningar. De återfinns ofta i produkter som non-stick kokkärl, vattentäta kläder, skum för brandsläckning och matförpackningar. 

Här kan du läsa mer.

Läs mer