Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Migrantarbetare kommer till Northvolt – får sparken första dagen

Artikel bild

De har flyttat kors och tvärs över jorden för att jobba på Northvolt. Nu får migrantarbetare veta att de sägs upp – första dagen på jobbet. ”De har lämnat ett helt liv bakom sig”, säger facket som kräver att batterijätten tar ansvar.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Northvolt tvingas säga upp personal. Hur många är oklart. Men när bolaget presenterade sin krisplan förra veckan så stod det klart att Upstream 1 pausas. 

Matti Kataja, Northvolts pressansvariga, har sagt till DI att 300 personer, motsvarande 10 procent av bolagets anställda i Skellefteå, arbetar i den berörda delen av fabriken. 

”Bolaget förhandlar med fackliga parter om föreslagna åtgärder, och är förhoppningsfullt om att kunna erbjuda merparten av berörda medarbetare omplacering till andra tjänster inom koncernen och därmed undvika övertalighet så långt möjligt”, skriver han till tidningen.

I måndags lade bolaget ut information internt om att nedskärningarna kommer att drabba visstidsanställda och anställda via bemanningsbolag. 

Northvolt har lockat mycket utländsk arbetskraft till Skellefteå, personer som nu hamnar i kläm. SR Ekot rapporterar att migrantarbetare som kommit till Skellefteå för att jobba har fått uppsägningsbesked sin första arbetsdag. 

“De har ju lämnat ett helt liv bakom sig för att satsa på en framtid här och jag skulle gärna se att Northvolt svarade på den frågan, hur de ska ta hand om de här personerna”, säger Lena Lundgren på IF Metall.

Norhtvolts presschef Matti Kataja skriver i ett mejl till Ekot: ”Vi gör vårt bästa för att på olika sätt ge stöd till berörda personer”. Han skriver vidare att bolaget har direkt kontakt med berörda och i vissa fall ordnat tillfälligt boende.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer