Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Säkrade grönt rekordlån – nu vill Northvolt ändra spelreglerna

Artikel bild
Northvolts vd Peter Carlsson. Foto:TT

En milstolpe. Så beskrevs lånet på 50 miljarder kronor – det största hittills i Europa. Nu, ett halvår senare, kan bolaget vara på väg att bryta mot villkoren.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Northvolt säkrade ett jättelån på 5 miljarder dollar, motsvarande 50 miljarder kronor, från 23 kommersiella banker och en rad institutioner tidigare i år för att bygga ut fabriken i Skellefteå. Det är det största gröna lånet hittills och kallades för ”en milstolpe” av vd:n Peter Carlsson

Men nu i september ser verkligheten annorlunda ut. Northvolt befinner sig i ekonomisk kris och stänger delar av verksamheten i Skellefteå tillfälligt. Bakom kulisserna befinner sig batterijätten i intensiva förhandlingar med lånekonsortiet, skriver Dagens Nyheter som tagit del av dokument som visar på upprepade telefonkonferenser och omröstningar den senaste månaden. Orsaken är att batteribolaget vill ändra i lånevillkoren. På vilket sätt är inte känt.

DN har pratat med Bo Becker, professor vid Handelshögskolan i Stockholm och expert på lånekonsortier.

”Jag tror att Northvolt håller på att bryta mot något av villkoren och i så fall måste de nå en överenskommelse med konsortiet för att inte hamna på obestånd. Då har de månaden ut på sig”, säger han.

Flera faktorer kan tala för att Northvolt inte lever upp till villkoren i lånet. Det handlar om den trögare produktionstakten och lägre intäktstakten samt att bolaget misslyckats med att ta in mer kapital från investerarna. Enligt uppgifter ska Northvolt ha velat fylla kassan med 15 miljarder kronor. 

Northvolt har avböjt att kommentera uppgifterna. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer