Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Ny huvudägare i Cdon efter mystisk “privat transaktion”

Artikel bild
Fredrik Norberg, vd Cdon. Foto: Press

Nantahala Capital – så heter e-handelsbolaget Cdons största ägare numera.

Vem av nuvarande storägare som har sålt sitt innehav är oklart.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Av ett pressmeddelande från marknadsplatsen Cdon framgår att Nantahala Capital har köpt köpt 2,2 miljoner aktier i Cdon i en “privat transaktion” av en annan ägare. Vem den säljande ägaren är framgår inte av informationen från Cdon.

Nantahala beskrivs som USA-baserad investeringsfirma som grundades 2004. Firman har, enligt pressmeddelandet, ägt en mindre post sedan tidigare. Enligt ägardatatjänsten Holdings äger Nantahala nu nästan 2,3 miljoner aktier, motsvarande drygt 21 procent av aktierna. Det gör Nantahala till Cdon:s största ägare. 

“Vi har stor tilltro till Cdon och till bolagets strategi och ledningsteam. Vi ser fram emot att bli en ännu större del av bolagets fortsatta tillväxt”, säger Jonathan Buba, partner på Nantahala, i pressmeddelandet. 

Potentiell säljare

Största ägare i Cdon var tidigare ADW Capital Management som leds av amerikanen Adam Wyden. Han gick i Cdon i början av 2021 och köpte då aktier för flera hundra miljoner. När kursen sedan backade några månader senare skyllde han i en intervju med Breakit på “svenska småspararmyror”. 

Breakit har på torsdagen via mejl frågat Adam Wyden om ADW sålt sina aktier i Cdon, men har vid tidpunkten för denna publicering inte fått något svar. 

Rite Ventures, som tidigare varit näst största ägare, har inte sålt några aktier i Cdon, enligt uppgifter till Breakit. 

Cdon driver två olika marknadsplatser för e-handeln, sedan bolaget under 2023 slogs ihop med Fyndiq. Det nya bolagets GMV, det vill säga det totala värdet på de produkter som har sålts på bolagets marknadsplats, minskade med 9 procent och uppgick till 823 miljoner under det första halvåret. Cdon gjorde en rörelseförlust på drygt 60 miljoner kronor under samma tidsperiod. 

Aktiekursen i Cdon har fallit med 80 procent under de tre senaste åren. I förra veckan tappade aktien cirka 30 procent av sitt värde utan någon uppenbar förklaring. Det tappet har till delar tagits igen under de senaste dagarna. 

Läs mer