Sök ikon

Edtech-bolaget Gradr får kapital i Draknästet – använder AI för att rätta prov

Artikel bild
Systematic Growth-grundaren Ashkan Pouya gästade SVT:s draknästet och gjorde en konvertibel deal med Edtech-bolaget Gradr:s grundare Felix Bergström och Noah Langert Hedman.

Dagens lärare lägger för mycket tid på administration, tycker Gradr-grundarna Noah Langert Hedman och Felix Bergström. Med deras AI kommer prov skapas, rättas och betygsättas – helt automatiskt. 

Trots den höga värderingen på 20 miljoner kronor – vilket skrämde iväg majoriteten av drakarna – lyckades de få en deal i SVT:s näste.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

“Lärare i dag är betyngda av otroligt administrativt arbete”, inleder Gradrs vd Noah Langert Hedman pitchen i Draknästet. 

Gradr grundades för bara några månader sedan av sex 21-åringar, Noah Langert Hedman, Felix Bergström (som också deltog i SVT:s program), Dag Hjelm, Max Linghag Ahlgren, Dennis Stensvad och Alexander Konstantinov. De ingår i Handelshögskolans inkubator SSE Business Lab och intervjuades av Breakit i våras. 

Enligt grundarna ska lärarnas arbetsbörda kopplat till prov kunna minskas med 90 procent med hjälp av deras AI-drivna plattform. Där ska “hela arbetsflödet” automatiseras – AI:n ska båda skapa, rätta och betygsätta prov. 

“Det frigör tid som lärare kan spendera med sina elever”, säger Noah Langert Hedman och uppger att grundarna vill få in 500.000 kronor för 2,5 procent av bolaget.

Både grundskolor, gymnasium och högskolor ses som potentiella användare. Plattformen kostar 300 kronor per elev, per år. Hittills har AI:n tränats genom att bolaget begärt ut flera års prov från svenska gymnasieskolor – vilket skapat debatt bland Sveriges lärare

Ska kunna flagga för fusk

Draken och affärsängeln Hellen Wohlin Lidgard undrar snabbt över kvaliteten på AI:ns rättning. 

“Lägger ni på ett steg där det är en lärare som tittar på proven och verifierar det här eller är det AI som gör det hela vägen?", frågar hon. 

Verktyget rättar, enligt grundarna, “lika effektivt som en lärare” men ses inte som ett substitut, utan som ett hjälpmedel. Vid ca 5 och 10 procent av frågorna kommer AI:n att vara osäker på svaret och flagga för att en lärare behöver sätta betyget själv, säger Noah Langert Hedman.

Evelina Anttila, jurist och vd på riskkapitalbolaget Wellstreet, undrar om AI:n också kommer att flagga för misstänkt fusk. 

“Ja, det har vi jobbat väldigt mycket. Vi lägger enormt stor vikt vid att det inte ska gå att ta sig runt eller fuska på något vis och vi har specifika modeller som ska fokusera på att identifiera fusk”, säger Felix Bergström. 

Drakarna: Värderingen är för hög

Storytel-grundaren Jonas Tellander tycker att värderingen, 20 miljoner kronor, är för hög eftersom Gradr inte har några användare eller betalande kunder än. Vilket fler av drakarna håller med om, bland annat gästdraken och Systemic Growth-grundaren Ashkan Pouya

“Jag tror att det kanske går att få ihop en deal om vi kan få en större andel”, säger Jonas Tellander. 

Efter lite vacklande fram och tillbaka ger Shervin Razani, investerare och grundare av bemanningsbolaget Jurek, ett bud som sänker värderingen till 4 miljoner kronor, vilket grundarna avstår. 

Evelina Anttila och Jonas Tellander är inledningsvis intresserade av att gemensamt gå in i bolaget, men lyckas inte komma överens om ett bud. Hellen Wohlin Lidgard hoppar av. 

Men från kanten kommer Ashkan Pouya slutligen med ett förslag.  

“Jag tror att jag har funderat ut en struktur som kan funka. Vad tror ni om en variant som också är en konvertibel?”, frågar han. 

Ashkan Pouya kan tänka sig att investera 500.000 kronor nu, men bara om han får investera upp till 2 miljoner längre fram – till samma värdering som i dag. Det går grundarna med på. 

“Grattis, då har vi en del, det ska bli kul att vara med på resan”, säger Ashkan Pouya. 

Läs mer