Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Dråpslaget – allt fler handlar här: ”Direkt skadligt för e-handeln"

Artikel bild

Svenskarna handlar mer och mer på nätet. Men det är inte svenska e-handlare som får något extra klirr i kassan.
Nu slår Svensk Handel larm om den nya trenden: ”Direkt skadligt”.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Svenskarna e-handlar mer under 2024 än tidigare år. Den trenden håller i sig, visar Svensk Handels E-handelsindikator från augusti där konsumenterna själva har fått uppge sina köpmönster. 

Men hur svenskarna handlar och för hur mycket har ändrat sig. Det är inte tal om någon omsättningsökning för svenska e-handlare här inte. Fler konsumenter än tidigare år uppger nämligen att de handlar från utlandet och i synnerhet då lågprisaktörer. 

Det är kritiserade aktörer som Shein och Temu som får svenskarnas pengar – något Svensk Handel ser allvarligt på. 

”Det är oroväckande, och direkt skadligt för den svenska e-handeln, att så stor andel av konsumenterna handlar från utländska lågprisaktörer som Temu och Shein”, säger Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel.

”Utöver att konsumenter riskerar att köpa produkter som kan vara direkt farliga slår det också hårt mot näringsidkare i Sverige, som omöjligt kan, eller ens vill, konkurrera med de kinesiska onlinejättarnas låga priser. Låter det för bra för att vara sant, är det ofta också det”, fortsätter han. 

Svensk Handel arbetar tillsammans med systerorganisationer inom EU för att säkerställa att konkurrens ska ske på lika villkor. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer