Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Northvolt-vd:n sätter munkavle på anställda: Prata inte med media

Artikel bild
Vdn och grundaren Peter Carlsson kämpar för Northvolts framtid. Foto: TT/Montage

Northvolts grundare och vd Peter Carlsson uppmanar anställda att inte prata med journalister. Det visar läckta inspelningar från ett internt möte på batteritillverkaren.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

På det extrainsatta mötet som Northvolt höll efter att batteribolaget presenterat sin krisplan förra veckan uppmanade vd:n Peter Carlsson anställda att inte prata med medierna. Det visar en inspelning som tidningen Norran tagit del av. 

“Det kommer att vara media som frågar hur det går för företaget. Och jag vill be alla, i det här läget, att inte kommentera till media om situationen”, hörs toppchefen säga. 

Peter Carlsson har själv inte ställt upp på någon intervju i Sverige sedan i somras, då han medgav att Northvolt kanske varit för aggressiv i sin expansion i en intervju med DI. Det var innan Northvolt ska ha misslyckats att ta in runt 15 miljarder kronor i en nyemission och innan krisplanen presenterades. 

LÄS ÄVEN: Fem avgörande faktorer som kan fälla Northvolt – hotet om konkurs växer

På det extrainsatta mötet varnade Peter Carlsson, som talade engelska, också för att de tuffa tiderna på inget sätt är över efter en ”otroligt intensiv sommar”. 

”Jag måste också säga, tyvärr, att vägen framför oss även kommer att vara en turbulent väg för Northvolt. Vi är tvungna att ta ytterligare beslut som är smärtsamma, för att säkra företagets långsiktiga lönsamhet”, sa han. 

Vd:n tillade att han förstår att beskeden är utmanande men säger att det är nödvändigt för att komma ut starkare på andra sidan. 

Under mötet sa Peter Carlsson att den nivån som bolaget ”konsumerar kapital” på i rådande läge inte är hållbart. 

Förra året så ska bolagets investeringar ha legat på 26,6 miljarder kronor, enligt årsredovisningen för 2023. Förlusten uppgick till motsvarande 12,5 miljarder kronor.

Sammantaget har Northvolt tagit in mer än 100 miljarder kronor i finansiering. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer