Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Slut på killgissningar – Open AI:s nya tjänst ska tänka efter ordentligt (innan den svarar)

Artikel bild
Open AI:s vd Sam Altman. Foto: TT / AI-skapad bild med Dall-E

Allt ska heta Strawberry nuförtiden. Men tänk bort Petter Stordalen och nationalarenan för ett slag.

Det här handlar om ny AI-teknik från ett av världens hetaste bolag – nämligen hjärnorna bakom ChatGPT.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

ChatGPT-bolaget Open AI har den senaste tiden jobbat med en ny approach till generativ AI under kodnamnet ”Strawberry”. Hemlighetsmakeriet har pågått ett bra tag och nu står lanseringen strax inför dörren. Enligt uppgifter till The Information väntas den nya AI-tjänsten släppas inom två veckor. Sajten har lyckats ta reda på en rad detaljer om vad Strawberry ska vara.

Det som ska göra Strawberry helt banbrytande är dess förmåga att ”tänka” innan den svarar, vilket gör att den särskiljer sig från annan konventionell AI. 

Inga mer killgissningar och snabba faktarabblingar alltså. Nu ska vi ha att göra med en AI-bot som gör det de flesta människor har väldigt svårt för – att tänka efter före. Enligt The Informations källor ska Strawberry fundera i 20-30 sekunder innan den svarar.  

Strawberry ska enligt uppgifter också kunna tänka i flera steg vilket ska göra den mer optimal för att lösa komplexa frågor. 

Enligt The Information kommer denna resonerande tjänst bara att kunna matas med text, till skillnad från Open AI:s flaggskeppsmodell GPT-4o. Sajten skriver att det finns begränsningar i hur många frågor som användaren kan skicka till ”Strawberry” på en timme och att det finns skäl att tro att modellen därför kommer ligga på en högre prisnivå än den mer snabbsvarande versionen. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer