SVT:s reporter Erik Galli kan i det senaste Uppdrag Granskning avslöja hur flera nätkliniker skriver ut diabetes- och viktminskningsmedicin utan att kontrollera att den vårdsökande verkligen är överviktig. Han, en smal person, fick själv ut recept av sex av nio kliniker genom användandet av en AI-bild. Detta skedde trots att två kliniker krävde videomöten.
Yazen, den kanske mest kända aktören i sammanhanget, var en av klinikerna som skrev ut medicin mot obesitas.
Breakit har sökt Fredrik Meurling, vd och medgrundare av Yazen. Han är mycket kritisk till SVT och reporterns tillvägagångssätt.
”Att ljuga om sin identitet som reportern gjort i vårdsammanhang är ett uppsåtligt brottsligt beteende och kan få allvarliga konsekvenser för den som begår detta brott”, skriver han till Breakit.
”Detta inlägg i debatten som SVT gjort lägger tyvärr bara ytterligare skuld och skam på en redan mycket utsatt patientgrupp.”
Han fortsätter:
”Detta reportage återspeglar inte Yazens 20.000 patienter som är under behandling och som ger sitt yttersta för att återfå en normal hälsa med god livskvalite och förebygga sjukdom, för oss är ni hjältar och de som ska stå vid skampålen är i folkets ögon uppenbart.”
SVT: Skjuter budbäraren
SVT svarar på kritiken. Axel Björklund, ansvarig utgivare för Uppdrag Granskning, säger att det är grova anklagelser som Yazen kommer med.
"Det vi ser är värsta formen av krishantering. Bolaget borde sopa rent framför egen dörr istället för att skjuta på budbäraren. Granskningen har kunnat visa hur bristfälliga kontrollerna är och det är en viktig samhällsinsats. I förlängningen handlar det om patientsäkerhet. Yazen borde lägga krut på sig själva istället för att lägga krut på oss”, säger han.
Yazen menar att SVT har gjort ett ”sensationsdrivet program”. Samtidigt har bolaget gjort vissa ändringar.
”Vi har dessutom nu gjort det svårare att skicka in AI-manipulerade bilder genom att man måste ta en bild direkt med appen istället för att själv ladda upp en bild”, säger Yazens chefsläkare Martin Carlsson i ett pressmeddelande som svar på avslöjandet.
Ska tredubbla
Bakom Yazen, som förra året fyllde kassan med 37 miljoner kronor, står bland annat Min Doktor-grundaren Magnus Nyhlén, vd:n Fredrik Meurling, Otto Bretz och Martin Carlsson.
Tjänsten låter patienter betala för behandlingen genom ett månadsabonnemang och de vårdsökande får även stå för kostnaden för sin medicin. Läkemedel för obesitas ingår nämligen inte i högkostnadsskyddet.
2022 låg omsättningen på 2,2 miljoner kronor för Yazen med ett minusresultat på 4,1 miljoner kronor. Året efter 2023 har intäkterna rusat till 56 miljoner kronor – ett lyft med nästan 2500 procent, kunde Breakit avslöja i våras.
“Vi siktar högt i vår prognos för 2024 – mer än en tredubbling. Och siffrorna pekar fortsatt åt att vi når det”, kommenterade Fredrik Meurling då.
Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.