SVT-journalisten Eric Galli testar i Uppdrag Granskning hur lätt det är att begära ut diabetes- och viktminskningsmedicinen Ozempic från en digital nätläkare – genom att påstå att han väger mycket mer än han gör och med en AI-skapad bild av en man på 130 kilo.
Han fick napp av den digitala tjänsten Ayd – en klinik specialiserad på män som Breakit skrev om här. Inom fyra minuter var han godkänd för medicin för viktminskning enligt reportaget.
Det är en del av det som framkommer i det första avsnittet av granskningen av viktklinikerna. Programmet sänds i tre delar.
Breakit har fått en skriftlig kommentar av Ayds vd och grundare Jakob Wikefeldt.
”Tyvärr har vi historiskt haft enstaka problem med personer som uppsåtligen ljugit i dialog med våra läkare, samt delat med sig av manipulerade eller falska bilder, för att försöka tillskansa sig behandling de inte har rätt till. Dessa enstaka individer har direkt nekats eller avvisats vid uppdagandet”, skriver han.
Han skriver vidare att processerna ständigt utvecklas. Att det både handlar om att begära in fotolegitimation i samtliga viktärenden och möjligheten att kunna granska metadata för att upptäcka AI-skapade bilder.
”Patienter laddar upp bilder, inklusive bild på fotolegitmation. Patienter signerar också med BankID, där man intygar att uppgifter man lämnar till läkaren är sanningsenliga”, skriver han och konstaterar:
”Alla ärenden bedöms därefter av behandlande läkare. Sjukvård är på gott och ont helt beroende av ett ömsesidigt förtroende mellan läkare och patient, oavsett fysisk eller digital vårdform. Tyvärr utnyttjas detta av människor med ont uppsåt, där alltifrån ersättning från Försäkringskassan till narkotikaklassade preparat kan vara målet.”